VarkensNieuws

Extra NVWA-controles zoekberen

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat komend jaar extra controleren op het naleven van de welzijnseisen voor de huisvesting van zoekberen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in antwoord op een brief van Wakker Dier.

Wakker Dier stuurde de brief naar aanleiding van haar rapport ‘Vaderdieren in de vee-industrie’. In de brief vraagt Wakker Dier de staatssecretaris om de NVWA aan te sporen extra te controleren op het afzonderen van zoekberen. Voor de middellange termijn vraagt Wakker Dier de staatssecretaris zich in te zetten voor betere huisvestingsnormen.

Geen overtredingen aangetroffen

Dijksma schrijft in haar brief aan Wakker Dier: “De NVWA doet jaarlijks honderden welzijnsinspecties op varkensbedrijven waarin onder andere gecontroleerd wordt op huisvesting, strooisel en afleidingsmateriaal. Op een aantal van deze bedrijven zijn ook zoekberen aanwezig. In 2014 zijn op de welzijnseisen voor beren vrijwel geen overtredingen aangetroffen. Met de NVWA is naar aanleiding van uw rapport afgesproken dat zij dit jaar bij de controles op varkensbedrijven extra aandacht zullen geven aan de situatie van zoekberen.”

Beheer
WP Admin