VarkensNieuws

ING: gemiddelde prijsontwikkeling varkenshouderij 2015

Amsterdam – Vleesvarkenshouders behalen dit jaar tot nu toe gelijke en zeugenhouders slechtere saldi in vergelijking met 2014, geeft ING aan in haar kwartaalbericht tot en met mei dit jaar.

De prijsontwikkeling in de vleesvarkenshouderij is in 2015 gemiddeld, iets hoger dan het niveau van vorig jaar. De saldi in de zeugenhouderij liggen in de eerste helft van dit jaar op de helft van het niveau van de saldi in 2014. De voerkosten in de eerste helft van dit jaar zijn stabiel tot licht stijgend. Vanwege een overaanbod op de Europese markt lagen in het vierde kwartaal van 2014 de prijzen voor vleesvarkenshouders nog circa 10 procent onder het langjarig gemiddelde. Dit jaar zijn de prijzen een stuk lager dan in 2013 en 2014 en sinds mei ook lager dan het langjarig gemiddelde. De verwachting is dat dankzij het warme weer in juli de afzet toeneemt en het aanbod afneemt. Hierdoor lopen de prijzen weer op naar niveaus boven het langjarig gemiddelde.

Een meevaller voor de varkenshouders is dat de druk op de saldi beperkt blijft vanwege de redelijk stabiele voerprijzen. Het gemiddelde maandsaldo voor vleesvarkens was in de eerste vijf maanden ruim 40 procent hoger dan een jaar geleden, maar lag 5 procent onder het langjarig gemiddelde voor deze periode. Voor zeugenhouders gold sinds juli 2014 een sterk dalende tendens, die begin dit jaar werd beëindigd dankzij oplopende biggenprijzen. In mei zakten de opbrengsten en saldi echter weer in. De saldi liggen nog ruim de helft onder het niveau van vorig jaar en zijn 40% lager dan het langjarig gemiddelde.

Beheer
WP Admin