Varkenshouderij

Nieuws 4755 x bekeken 7 reacties

ING: gemiddelde prijsontwikkeling varkenshouderij 2015

Amsterdam - Vleesvarkenshouders behalen dit jaar tot nu toe gelijke en zeugenhouders slechtere saldi in vergelijking met 2014, geeft ING aan in haar kwartaalbericht tot en met mei dit jaar.

De prijsontwikkeling in de vleesvarkenshouderij is in 2015 gemiddeld, iets hoger dan het niveau van vorig jaar. De saldi in de zeugenhouderij liggen in de eerste helft van dit jaar op de helft van het niveau van de saldi in 2014. De voerkosten in de eerste helft van dit jaar zijn stabiel tot licht stijgend. Vanwege een overaanbod op de Europese markt lagen in het vierde kwartaal van 2014 de prijzen voor vleesvarkenshouders nog circa 10 procent onder het langjarig gemiddelde. Dit jaar zijn de prijzen een stuk lager dan in 2013 en 2014 en sinds mei ook lager dan het langjarig gemiddelde. De verwachting is dat dankzij het warme weer in juli de afzet toeneemt en het aanbod afneemt. Hierdoor lopen de prijzen weer op naar niveaus boven het langjarig gemiddelde.

Een meevaller voor de varkenshouders is dat de druk op de saldi beperkt blijft vanwege de redelijk stabiele voerprijzen. Het gemiddelde maandsaldo voor vleesvarkens was in de eerste vijf maanden ruim 40 procent hoger dan een jaar geleden, maar lag 5 procent onder het langjarig gemiddelde voor deze periode. Voor zeugenhouders gold sinds juli 2014 een sterk dalende tendens, die begin dit jaar werd beëindigd dankzij oplopende biggenprijzen. In mei zakten de opbrengsten en saldi echter weer in. De saldi liggen nog ruim de helft onder het niveau van vorig jaar en zijn 40% lager dan het langjarig gemiddelde.

Laatste reacties

 • niet

  Leuk hoor maar lees nergens dat de mest met euro's is gestegen?? En volgens mij zitten we toch echt lager dan vorig jaar en die stijging moet het nog zien!!!

 • Wim Toornstra


  vorig jaar was voor de vleesvarkenshouders ook al een toppertje.

 • slutter

  Die stijging komt er niet,  Niet !

 • gerjan slingenbergh

  Vooral meer varkens houden, dat drukt de vaste kosten per eenheid.

 • rollade

  de tijd die ik hier aan het antwoorden ben, is verloren tijd. maar de tijd die die journalisten/deskundigen/specialisten, enz enz, besteden aan deze marktanalyses, kan ook veel beter besteed worden aan weet ik veel wat (stallen schoonspuiten ??). Want inderdaad moeten we het nog zien wat die saldo ontwikkeling wordt, want ik heb echt geen gevoel van een meevaller, o.a. dat de voerprijs  zo stabiel zou zijn (lijkt zelfs te stijgen ???).
  en mijn boekhouder kijkt ook altijd wat ik per jaar verdien, en niet of ik in een kwartaal toevallig al iets beter heb gedraaid dan eerder, of tov verwachting. Want vol verwachting klopt ons hart, maar hij lijkt eerder ergens anders van te gaan kloppen

 • Jan Brabant

  Het wordt weer tijd voor een artikel over de varkensrechten, die zijn in twee weken tijd met 30% gezakt. We verhandelen lucht, en we leven van de lucht !

 • brabantsduitserke

  ach Jan uit Bbrabant zo wordt je ook oud.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.