Varkenshouderij

Nieuws 1337 x bekeken 1 reactie

Duitsers en Belgen zien weinig heil in vleesopslag

Damme/Roeselare - De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is faliekant tegen het private-vleesopslag-initiatief van Europees commissaris Phil Hogan. Ook het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) ziet weinig heil in de tijdelijke opslag van varkensvlees.

"Uitgerekend nu, op een moment dat de varkensvleesprijzen zich hebben hersteld, komt hij met zulke voorstellen uit de hoek", reageert de belangenbehartiger verbaasd. "Volledig onbegrijpelijk waarom Hogan aan de druk van onder andere Denemarken toegeeft en juist nu de koelhuisbedrijven met staatssubsidies tot de opslag van vlees wil bewegen."

Volgens ISN-directeur Torsten Staack is daarmee geen enkel doel gediend, althans niet voor de varkenshouders. "De enigen die er baat bij hebben zijn de koelhuisbedrijven." De EU zou er beter aan doen om de markt zijn gang te laten gaan en zou zich meer moeten inspannen om florerende markten, zoals Japan, te ontsluiten, aldus Staack.

Westfleisch niet gecharmeerd van regeling

De Duitse slachterijcoöperatie Westfleisch is ook niet gecharmeerd. "Niet interessant voor ons," laat het concern weten. "Ook het tijdstip lijkt eerder ongebruikelijk, daar de prijzen zich vanaf het dieptepunt al met 15 procent hebben hersteld." Mocht het echter zo zijn dat klanten van Westfleisch wel iets zien in de opslagregeling, dan zullen we aan wensen tegemoet komen en deelnemen aan de actie."

Danish Crown steunt opslagregeling

Slachterijgigant Danish Crown reageert ondanks het feit dat uitgerekend de Deense landbouwminister zwaar gelobbyd heeft voor de regeling, koeltjes. "Danish Crown steunt de regeling. Onze eigenaars, de Deense varkenshouders, zijn hard getroffen door het Russische importembargo en in dat licht bekeken vinden wij het een natuurlijke zaak dat de EU met dit initiatief probeert de prijzen voor varkensvlees in Europa te stabiliseren," zegt Jens Hansen namens het concern.

Directielid Søren Tinggaard voegt daaraan toe 'dat Danish Crown er alles zal doen om de regeling het beoogde effect te laten krijgen. Maar als we de regeling vergelijken met die we begin 2011 hadden, dan zijn de subsidies dit keer tussen de 35 en 40 procent lager. Daarom vrees ik dat nogal wat slachterijen in Europa de zaak niet attractief vinden en dan krijgen we niet die daling van het aanbod dat de prijzen moet opdrijven'.

ABS: wie heeft er baat bij?

Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat(ABS) ziet weinig heil in de tijdelijke opslag van varkensvlees. ''Wie heeft er baat bij? Zeker niet de varkenshouder. Inderdaad, de uitbaters van diepvriezers,'' aldus het ABS.

Het ABS is wel tevreden dat er eindelijk iets gebeurt voor de varkenssector maar zet toch vraagtekens bij de private opslag. Door de opslag wordt het aanbod verkleind en kunnen de prijzen stijgen maar die prijzen gaan weer kelderen als het vlees vroeg of laat toch op de markt komt, denkt de bond. Het ABS is meer voorstander van het geven van een subsidie bij het lichter slachten van varkens of het opschorten van uitbreiding van de varkensstapel als er geen mestverwerking is. ''Wij pleiten voor Europese maatregelen die een gezonde evenwichtige varkensmarkt teweeg brengen en dat met een langetermijnvisie.''

Wim Verseput en Ruud Peijs

Eén reactie

  • w v gemert

    Het wordt volgens hoe langer hoe meer duidelijk dat de ingestelde P.O. van varkensvlees eigenlijk een goedmakertje is voor de Fransen. Door dit soort maatregelen met beperkt draagvlak in de primaire sector breekt het draagvlak voor Europa verder af.

Of registreer je om te kunnen reageren.