VarkensNieuws

Verzoek om uitstel elektronische monitoring luchtwassers

Barneveld – NVV en LTO hebben bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken uitstel gevraagd voor het verplicht elektronisch monitoren van luchtwassers. Per 1 januari 2016 moeten alle luchtwassers uitgerust zijn met een elektronisch monitoringssysteem. De verplichting houdt in dat de meetwaarden ieder uur moeten worden geregistreerd en gedurende vijf jaar moeten worden bewaard.

De kosten van het monitoringssysteem zijn €3.500 tot €7.000 per installatie, volgens de belangenbehartigers. “De monitoring bij luchtwassers gebeurt nu handmatig. Hierbij moeten varkenshouders elke week de zuurgraad en de meterstanden controleren en moet de emissiereductie van ammoniak worden gemeten. Er wordt nu dus al geborgd dat er bij alle bedrijven getoetst wordt op handhaving en er kan ook al worden opgetreden tegen bedrijven die in overtreding zijn”, stelt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

“Nu een elektronisch monitoringssysteem verplichten, jaagt de varkenshouders opnieuw op extra kosten. Kosten die veel varkenshouders op dit moment niet kunnen maken wegens de financiële crisis waarin de sector verkeert”, aldus Jansen. “Wij vragen Dijksma daarom om uitstel en daarmee een stukje lastenverlichting in deze moeilijke periode.”

Beheer
WP Admin