Varkenshouderij

Nieuws 2845 x bekeken 5 reacties

KDV start eigen staartenproject

IJsselstein - Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) start een eigen onderzoeksproject 'Lange staarten'. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de aangesloten varkenshouders in IJsselstein, vrijdagavond.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met en met financiële steun van Unilever. Doel is om inzicht te krijgen in de oorzaken van staartbijten en de mogelijkheden om staartbijten te voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de demo-boerderij van Hans Verhoeven in Valkenswaard. Bij de bekendmaking benadrukte Jaap de Wit sr. van KDV dat het niet de bedoeling is dat KDV-varkenshouders op korte termijn te maken krijgen met nieuwe eisen op dit punt. "We willen niet te ver voor de muziek uitlopen, maar er wel bij zijn. Dit wordt de komende jaren een item. Het vergt uitgebreid onderzoek om duidelijk te krijgen wat er allemaal speelt bij staartbijten."

KDV wil zo veel mogelijk voorop lopen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. In het verleden was de organisatie de eerste die stopte met castreren. Ook heeft de organisatie een project energieneutrale varkenshouderij en is er de afgelopen jaren een project uitgevoerd om het antibioticaverbruik sterk terug te dringen.

Laatste reacties

 • joannes

  Geen Marketer die het begrijpt waarom die varkens aan elkaars staart kluiven. Ze willen het weer met eigen onderzoek ondervinden! Moeilijk hé!

 • massy

  Moet je eerst niet het ene probleem ( beren) cq beregeur en beren kortingen oplossen voor je weer een ander probleem gaat aanpakken want voor je het weet loop je de hele sector voor de voeten om dat je te veel wilt veranderen.(of is dat de bedoeling).

 • vannoord

  Oorrand necrose en staartbijten is beheersbaar. Ik heb mensen in mijn netwerk die in Dld bezig zijn dit op te lossen. Elk bedrijf individueel.

 • John*

  @vannoord, doe mij dan toch maar failsafe i.p.v. beheersbaar.

 • joannes

  Waarom moeten Automatiseerders alles ¨Foolproof¨ of in het Nederlands ¨Hufterproof¨ opleveren en Varkenshouders hun hele hebben en houwen riskeren door Kanibalisme te stimuleren? En dat zonder extra risico premie garantie?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.