Varkenshouderij

Nieuws 2119 x bekeken

Oekraïense varkenssector lijdt onder crisis

Kiev - De Oekraïense importen van varkensvlees zijn in de eerste 6 maanden van dit jaar met 75 procent gedaald.

Oekraïne importeerde in het eerste halfjaar 19.016 ton varkensvlees. Vorig jaar was dat nog 74.046 ton en in 2012 ging het om 90.000 ton over het eerste halfjaar.

Vooral Brazilië en Duitsland voelen de gevolgen van de beperkte vraag naar varkensvlees vanuit Oekraïne. De veel kleinere importen van varkensvlees zijn een rechtstreeks gevolg van de aanhoudende politieke en economische crisis in het land.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA verwacht dat Oekraïne zo'n 4 procent minder varkensvlees zal produceren dit jaar. De import zal 80 procent lager uitkomen, zo verwacht de USDA. De consument zal dan, ook zo voorspelt de USDA, overschakelen op het goedkopere kippenvlees.

Ook de Oekraïense export van varkensvlees naar Rusland is compleet stilgevallen. Hoewel Oekraïne een overeenkomst heeft met de EU om vlees te mogen exporteren, komt daar tot nu toe weinig van terecht, doordat het land er niet in slaagt te voldoen aan de sanitaire eisen van de EU. De Oekraïense munt is gedevalueerd. Dit maakt dat de producenten hogere prijzen moeten betalen voor allerlei geïmporteerde bedrijfsbenodigdheden.

Ook de ontwikkeling van de Oekraïense varkenssector stagneert. Nieuwbouwprojecten worden in de ijskast gezet, in afwachting van betere tijden. De marktleider in Oekraïne, het bedrijf APK-Invest wordt bovendien hard getroffen door de huidige crisis. Het bedrijf heeft al zijn productie-eenheden in de Donetsk-regio waar de burgeroorlog woedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.