VarkensNieuws

NVV start zaak tegen provincie Brabant

Den Bosch – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is bij de Rechtbank in Den Bosch een civiele procedure gestart tegen provincie Noord-Brabant. In een persbericht maakt de vakbond bekend dat de dagvaarding deze week de deur uit is gegaan.

Via de rechter wil de NVV een vergoeding van de provincie of de supermarkten afdwingen, ter compensatie van de meerkosten die varkenshouders moeten maken om te voldoen aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV). Indien er geen toezegging komt over de vergoeding van meerkosten, wil de vakbond dat de rechter onderdelen van de Verordening Ruimte 2014 van de provincie Noord-Brabant schrapt. Daarbij gaat het om onderdelen die betrekking hebben op de veehouderij, zoals de BZV.

De Brabantse regels leiden er volgens de vakbond toe dat meerkosten voor duurzame productie volledig voor rekening komen van de veehouderij. De NVV wijst in het persbericht op gemaakte afspraken in het Verbond van Den Bosch, waarin verduurzaming als verantwoordelijkheid voor alle ketenpartijen wordt omschreven, met de supermarkten voorop.

Een kostprijsstijging als gevolg van de Brabantse regelgeving verzwakt de concurrentie van de varkenshouder in deze provincie, stelt de NVV. De BZV wordt de komende jaren aangepast. De NVV vreest daarom dat veehouders dan andermaal voor hoge kosten komen te staan. Bovendien gaat de Nederlandse regelgeving al verder dan in andere EU-landen, motiveert de NVV.

De procedure is ook van belang voor varkenshouders buiten de provincie Noord-Brabant. Volgens de NVV willen andere provincies de Brabantse regels ook toepassen.

Beheer
WP Admin