Varkenshouderij

Nieuws 2110 x bekeken 6 reacties

€2,45 extra rendement per varken

Vught - Bij fokkerijorganisatie Topigs bedroeg de genetische vooruitgang van hun fokprogramma €2,45 per afgeleverd vleesvarken in 2013.

Dat staat in een persbericht. Bijna driekwart van de genetische vooruitgang is het gevolg van verbetering van de mesterijeigenschappen en karkaskwaliteit. Volgens Topigs wordt ook via de zeugenlijn gewerkt aan verbetering van de genetische vooruitgang van de varkens. De spierdikte van de Topigs 20-zeug bijvoorbeeld is afgelopen twee jaar bijna een millimeter toegenomen en in dezelfde periode nam de spekdikte een halve millimeter af.

De verbeterde aanleg van de varkens betekent dat per afgeleverd dier €2,45 meer rendement is te halen. Volgens Topigs versnelt de genetische vooruitging binnen hun fokprogramma.

Laatste reacties

 • M. Taken

  0, 5 mm spek is 0, 35 % mager vlees meer. 1 mm vlees is 0, 15% mager vlees. Totaal 0, 5 % magervlees meer bij de zeugenlijn, is 0, 25 % magervlees bij de vleesvarkens. Tonnies van autofoom 1 naar autofoom 3 van basis 56% naar 58% magervlees basis uitbetaling in 5 jaar. Is 0, 4% per jaar tegen 0, 25% bij topics in 2 jaar. Hoezo vooruitgang. Hoezo meer rendement. Volgens mij 1, 5% lagere uitbetaling is een VERLIES van € 2,50 per vleesvarken!!!!!!!!!!!!!!!!

  Net veel gelezen over reklame maken voor de sector en niet zoals gezegd wordt het slecht maken van de sector door redacteuren.

  Laat topics deze taak op zich nemen. Topics lult zoveel onzin, maar iedereen gelooft het. Als het produkt niet meer loopt, lullen ze zo weer een nieuwe lijn de markt in.

  In duitsland hebben ze nu de 60 lijn.
  Reklame Reklame.

  Zoals gezegd, laat topics dit doen, zij geloven in hun eigen lul verhalen.

 • W Geverink

  De vleesveehouderij heeft de afgelopen 25 jaar gigantische sprongen vooruit gemaakt. De reden daarvan is denk ik dat de koe nog steets maar 1 kalf krijgt en men daar het beste van moet maken. Gisteren heb ik een hele reeks heerlijke malse steaks klaargemaakt op de bbq die bijna te snijden waren met de vork. Het varken daartegen wordt alleen gefokt op technische resultaten en andere voor de boer belangrijke eigenschappen. De consument mag pruimen op wat het daardoor geworden is. Als er nog meer vet uit het varken gefokt wordt is het een goed idee om naast de slachterij een autobanden fabriek te bouwen.

 • John*

  autofom en mager vlees% percentage zijn twee aparte systemen op uitbetaling.

  feit is wel dat die genetische vooruitgang zo niet bij de boer in de portemonnee komt maar bij slagers... bij elk stapje vooruit schuiven zij de lineaal mee op zodat ze echt niet meer hoeven te betalen als het gros van de varkens weer aan concept voldoet.

 • massy

  In alle concepten is de hoogste kwaliteit standaard dus alles wat eronder zit word gemind. met andere woorden daar staat een minnetje voor dus het voordeel van de genetische voor uitgang komt niet bij ons als varkenshouders terecht.dus wat schieten wij er mee op NIETS.

 • Tiens

  Het lijkt me dat Topigs geen invloed heeft op de uitbetaling van de slachterijen. De slachterijen geven de richting aan: steeds hogere slachtgewichten en geen vet. Hier niet op reageren/anticiperen is het slechtste wat je kunt doen. Stilstand is achteruitgang.

 • petit

  de varkens levend verkopen blijft ook altijd goed......

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.