VarkensNieuws

Varkensprijs VS piekt op €2,01

Washington – De gemiddelde varkensprijs in de Verenigde Staten (VS) bereikte afgelopen vrijdag een recordhoogte met €2,01 per kilo geslacht gewicht.

Woensdag lag de prijs al weer 2 cent lager op €1,99 per kilo. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

In de afgelopen twee maanden steeg de VS-varkensprijs in totaal met 77 cent per kilo geslacht gewicht. Zo’n grote prijsstijging is nog nooit voorgekomen in de VS. Die ongekend grote stijging is een gevolg van het grote aantal uitbraken van het diarreevirus Porcine Epidemic Diarrhea (PED) sinds april 2013. Inmiddels is 60 procent van de totale Amerikaanse zeugenstapel besmet met dat virus. Zo’n 4 tot 5 miljoen biggen in de VS zijn er inmiddels aan overleden.

Als gevolg van het grote besmettingspercentage verwacht Rabobank dat de Amerikaanse productie van varkensvlees dit jaar met 6 tot 7 procent daalt ten opzichte van 2013. USDA kijkt daar anders tegenaan. Het ministerie verwachtte halverwege deze maand voor 2014 nog een productiedaling met slechts 1 procent naar 10,6 miljoen ton ten opzichte van 2013. VS-analisten baseren zich daarbij op de Amerikaanse productie in de eerste 2 maanden. Die steeg met 2,1 procent naar 1,78 miljoen ton ten opzichte van januari en februari van 2013.

Beheer
WP Admin