Varkenshouderij

Nieuws 1754 x bekeken 9 reacties

Landelijk Biggenprijzenschema gaat toch door

Wageningen - VIC Sterksel, onderdeel van Wageningen UR, blijft doorgaan met het Biggenprijzenschema.

Dit heeft Wageningen UR bekend gemaakt. Er is een speciaal abonnement in het leven geroepen.

Voorheen viel het biggenprijzenschema onder de verantwoordelijkheid van het Productschap Vee en Vlees. Nu dat is opgeheven, leek het erop dat er ook een einde zou komen aan het voorbestaan van het Biggenprijzenschema.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kilo varkensvlees berekend. Ieder jaar wordt een vernieuwd kostprijzenschema uitgebracht en elke week wordt op basis van de uitbetalingsprijs van de slachterij en de actuele voerprijs een richtprijs voor biggen en een actuele kostprijs gepubliceerd. Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld.

Laatste reacties

 • priems

  dit is de beste basis tussen fokker en mester om er samen uit te komen en ieder het deel van de koek te krijgen

 • ivermeij

  Biggenprijzenschema is te vinden via www.kwin.nl

 • kalkar

  Zo is het priems, biggen betalen volgens de richtprijs, eerlijker kan het niet.

 • John*

  richtprijs is een supersysteem vooral voor de fokker: de biggen zijn op zijn duurst op het moment dat je er het meeste aflevert :-). en op zijn goedkoopst als je de minste biggen hebt.

 • w v gemert

  Sinds eind jaren 90 worden er geen of nauwelijks biggen op dit schema verkocht, omdat de marktinvloeden van vraag en aanbod en overige externe oorzaken niet in de prijs verwerkt worden. Zonder deze invloeden ontstaan op momenten dat de schema prijs zeer veel afwijkt t.o.v. marktprijs problemen tussen fokker en vleesvarkenshouder.

 • joannes

  Een accountants prijs! Om de voorraadwaarde voor de Fiscus te berekenen?

 • John*

  @ w v gemert, dat wilde ik dus zeggen met missen van de vraag en aanbod component.

 • priems

  bij een goede relatie tussen fokker en mester is het belangrijk dat biggen worden afgerekend op een eerlijke prijs met als doel een zolang mogelijke goede relatie

 • w v gemert

  priems, koop of verkoop jij biggen op dit schema?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.