Varkenshouderij

Nieuws 1623 x bekeken 1 reactie

Deens onderzoek naar middel tegen biggendiarree

Kopenhagen - Het Deense onderzoeksinstituut DTU Veteriærinstitut gaat studeren op de mogelijkheid om diarree en daarmee de inzet van antibiotica bij pas gespeende biggen te voorkomen met een probiotisch voerbestanddeel van aardappelpulp met toegevoegde gunstige bacteriën die de korte suikermoleculen in de darmen afbreken.

De bedoelde bacteriën floreren op de vezels van de aardappelpulp terwijl omgekeerd e.coli-bacteriën het moeilijk krijgen in dit milieu, zo heet het in de toelichting bij het project. De pulp is een restproduct van de aardappelzetmeelindustrie.

Eén reactie

 • sjoerddehoop1

  Het is een goede zaak dat er wordt gezocht naar alternatieven om het antibiotica gebruik bij varkens terug te dringen. Dit zou ook veel meer kunnen worden onderzocht in Nederland.
  Tegen diarree is niet alleen een zoektocht naar alternatieve geneesmiddelen nodig. Het gaat veel meer om preventie en natuurlijke weerstand. Denk dan aan andere voeding met bijvoorbeeld kruiden of bacterieculturen in de stal of het aanpassing van de stalventilatie. Bacteriepreparaten door de drijfmest kan ook helpen om minder schadelijke gassen in het stalklimaat te hebben.

  Op de BioVak in Zwolle is woensdagavond 22 januari een workshop over het toepassen van kruidenextracten en effectieve micro-organismen bij jonge varkens. Dit is van de Studiegroep Dier en Kruid om 19.00 uur.
  De BioVak is sowieso een leuke beurs om kennis te maken met allerlei andere vormen van duurzame landbouw en veehouderij.
  Kijk op www.Biovak.nl. bij 'programma'
  Stuur mij anders een mail voor informatie: sjoerddehoop@zonnet.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.