Varkenshouderij

Achtergrond 3610 x bekeken 1 reactie

Tijssen: 'Constructief werken om regie te houden'

Na tien jaar voorzitter te zijn geweest van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB, neemt Mark Tijssen afscheid. Het advies voor zijn opvolger: toon initiatief en houd regie in eigen hand.

De woorden maatschappij, dierenwelzijn en regie komen vaak terug als Mark Tijssen terugblikt op 10 jaar bestuurswerk bij de LLTB. Afgelopen maandag liep hij de afgelopen 10 jaar chronologisch langs in zijn afscheidsrede. De centrale boodschap van Tijssen was dat het van het grootste belang is om als sector zelf initiatief te nemen. Zo is te voorkomen dat 'de tegenpartij' de agenda van de varkenshouderij bepaalt.

Zo noemt Tijssen het voorbeeld van het Pro-Dromi kraamhok. "Doordat de sector zelf aan de slag is gegaan met een hok waarin de zeug vrij kan rondlopen, hebben we de discussie kunnen sturen." Dat heeft er volgens de varkenshouder aan bijgedragen dat het geen verplicht systeem is en dat mensen die er wel mee werken misschien een plusje uit de markt kunnen halen.

Eigen initiatief

Andere belangrijke momenten in de bestuursperiode van Tijssen zijn de Verklaring van Noordwijk (stoppen met castreren) en de Verklaring van Dalfsen (stoppen met couperen). Beide dossiers zijn volgens Tijssen ook goede voorbeelden waarbij de sector zelf initiatief heeft genomen om maximaal invloed uit te kunnen oefenen op overheid en andere gesprekspartners. "Ook al denk je als varkenshouder soms 'waar zijn we aan begonnen?'."

Samenwerking met overheid

Trots is Tijssen ook op de manier waarop er in Limburg wordt samengewerkt met de overheid. "De meeste discussies worden vanuit een positieve insteek gevoerd. Dat gaat hier een stuk beter dan in Noord-Brabant. Keerzijde is dat je als sector zelf ook stappen moet zetten, maar dat is niet erg." De samenwerking met de provincie heeft geleid tot 'de verklaring van Roermond', waarin vanuit de overheid nadrukkelijk wordt gesteld dat de agrarische sector een belangrijke economische pijler is en zich moeten kunnen blijven ontwikkelen.

Dat er vanuit de provincie Limburg ook op een positieve manier wordt gesproken over de agribusiness, bleek uit de videoboodschap van gedeputeerde Patrick van der Broeck. De politicus noemt Tijssen een koploper die ook in staat is het peloton mee te nemen. Dat heeft Tijssen gedaan in een periode waarin er continue een spanningsveld is tussen maatschappelijke en economische belangen.

Eén reactie

  • BW

    Mark, dat plusje uit de markt met pro dromi gaat helemaal niet op. De eerste die goed wekt met pro dromi moet nog gevonden worden. Ben nu eens eerlijk naar jou achterban!!! Wat de de verklaring van Noordwijk en van Dalfsen betreft, beren vlees is geen succes (misschien wel de reden dat er minder vlees gegeten wordt) en niet couperen gaat op geen enkel bedrijf goed. Wij als varkenshouders weten beter wat goed is voor varkens, laat dat alstublieft niet door mensen buiten de sector opleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.