Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

‘Voordelen KringloopWijzer mogen niet benut’

Melkveehouders mogen efficiencyvoordelen uit KringloopWijzer in 2018 waarschijnlijk niet benutten.

Voor boeren kan het efficiencyvoordeel ten opzichte van de normwaarden oplopen tot ruim 8%. Daardoor gaat de korting van 8,3% voor fosfaatrechten deze bedrijven toch pijn doen. Ze moeten dieren wegdoen.

Dat zeggen doorgaans betrouwbare bronnen. De discussie over de KringloopWijzer is nog geen gelopen race, benadrukken de bronnen, maar het ministerie is sceptisch. Het instrument KringloopWijzer zou lastig uit te leggen zijn in Brussel. Als de EU niet akkoord gaat met de meetmethode en Nederland op papier buiten de gestelde fosfaatkaders treedt, verliest de sector de derogatie.

Rekeninstrument ‘fraudegevoelig’

Daar komt een technisch argument bij. Het rekeninstrument zou fraudegevoelig zijn, onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd en dus vooralsnog ongeschikt als wettelijk instrument. Daarover verschillen de meningen al enige tijd: in oktober 2016 zei melkveehouder Piet Boer namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) nog dat de borging van de KringloopWijzer rond is.

De KringloopWijzer is in eerste instantie ontwikkeld als managementinstrument waarmee melkveehouders hun bedrijfsspecifieke fosfaatproductie kunnen bepalen. De grootste zuivelverwerker van Nederland, FrieslandCampina, stelt het invullen van de KringloopWijzer als harde eis voor het ophalen van de melk.

Beheer
WP Admin