Rundveehouderij

Nieuws 57623 x bekeken 68 reactieslaatste update:16 sep 2016

Hausse van stoppende melkveehouders op komst

Rabobank en LTO verwachten komend jaar een hausse aan bedrijfsbeëindigingen in de melkveehouderij. 1.800 melkveehouders zullen het komend jaar vrijwillig stoppen, voor 300 dreigt een faillissement. Rabobank wil verkoop van bedrijven per regio 'doseren'.

Het komend jaar zal naar schatting 10% van de melkveehouders hun bedrijf beëindigen. Dat zijn ongeveer 1.800 melkveehouders. Voor circa 5% (zo'n 300 bedrijven) van de groep melkveehouders die de afgelopen jaren flink in bedrijfsomvang is gegroeid, dreigt een faillissement. Dat zegt Wiebren van Stralen, beleidsadviseur mest en milieu bij LTO Nederland.

Hardst geraakt door fosfaatrechten

Van Stralen zegt dat ongeveer een derde van de melkveehouders (circa 6.000) in de Nederland de afgelopen paar jaar flink is gegroeid in melkproductie. 5% van deze categorie haalt het bedrijfseconomisch mogelijk niet. "Deze groep wordt door de invoering van fosfaatrechten het hardst geraakt. Zij kunnen geen aanspraak doen op de knelgevallenregeling en zullen fors fosfaatrechten en mogelijk ook grond moeten bijkopen. Die kosten in combinatie met een huidige lage melkprijs, hoge voerkosten en de nieuwe grondgebondenheidsregels, is funest", zegt Van Stralen. Nederland telt circa 18.000 melkveehouders.

10% stopt

Circa 10% van de melkveehouders zal het bedrijf zelf willen beëindigen, verwacht Van Stralen. Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij Rabobank beaamt dit aantal. "De afgelopen jaren zijn weinig melkveehouders gestopt. Zij wachten op duidelijkheid over de fosfaatrechten. De komende maanden zal meer helderheid komen over de invoering, waarop potentiële stoppers het moment bepalen hun bedrijf daadwerkelijk te beëindigen."

Massaal te koop staan voorkomen

Huirne zegt dat de bank ervoor zal waken dat massaal melkveebedrijven te koop komen te staan. Dit om te voorkomen dat de verkoopprijzen van melkveebedrijven te sterk gaat dalen. "Het in de verkoop zetten van melkveebedrijven zal heel gedoseerd plaats moeten vinden binnen de regio's. Als in een straat meer dan 2 bedrijven te koop staan, doet dat de markt geen goed."

Geen toename bedrijven in Bijzonder Beheer

Huirne zegt dat het aantal melkveehouders dat in Bijzonder Beheer zit vanwege liquiditeitsproblemen, niet is toegenomen. Circa een derde van de melkveehouders die klant zijn bij de Rabobank krijgt extra aandacht van deze afdeling. Ondernemers die ten minste 2 jaar verlies hebben gedraaid, vallen onder Bijzonder Beheer. Huirne benadrukt dat de continuïteit van de meesten niet in gevaar is.

Volgens Huirne ontvangt de bank niet meer aanvragen voor extra financiering zoals een overbruggingskrediet. "Mogelijk dat dit najaar nog spannend wordt als de melkveehouders ruwvoer moeten gaan aankopen." Tot 1 juli 2017 zal de Rabobank terughoudend zijn met het financieren van nieuwe investeringen omdat pas dan duidelijk wordt hoe groot de generieke korting is.

Flynth: wetsvoorstel als koude douche

Jan Breembroek, directeur Agro Advies van Flynth merkt dat het wetsvoorstel als een koude douche over de melkveehouders is heen gekomen. "De vorige brief van de staatssecretaris heeft de verwachting gewekt bij boeren dat de Kringloopwijzer gebruikt kon worden om fosfaatrechten terug te kunnen verdienen. Die beloningsmethodiek komt niet terug in het wetsvoorstel. Dat valt de boeren zwaar."

Laatste reacties

 • Edje2

  mooi grondprijzen eindelijk weer lager

 • H.Loseman

  mooi dat de grondprijzen lager worden, maar voor de verkopende partij niet.

 • John*

  Waarom niet pleiten met zijn allen voor een standstill? Iedereen mag de dieren blijven houden die er nu zijn en niet meer uitbreiden totdat de sector onder t plafond zit. Via natuurlijk verloop verdwijnen er koeien en komt de sector vanzelf weer onder te fosfaatplafond. De grond wordt verkocht voor nette prijzen. De bedrijven die net geïnvesteerd hebben in stallen houden zo ruimte om grond bij te kopen van de stoppers en daarmee de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Na de standstill alleen nog maar grond gebonden groei toestaan. In de tijd ertussen heeft ook de varkenshouderij de verwerking gereed en mag het fosfaatplafond geen probleem meer zijn.

 • bluemink

  Dus de overblijvers kunnen groeien
  Of veel landbouwgrond laten verkloten als natuur daar wordt bv Nederland ook niet beter van
  Dit is het resultaat van veel mensen wie zich met de landbouw bemoeien en de boeren helemaal uitmelken
  Rutte is goed"" bezig"

 • IkBenBoerHarms

  Gelukkig, de Rabobank waakt over onze sector en zal ervoor zorgen dat de bedrijven gedoseerd te koop komen te staan .......!!??

 • brouwer112-c1

  toch wel een beetje gek van RABO EN LTO, DAT ZE DIT NU AL AAN ZIEN KOMEN,
  een boer op klompen ziet dit al jaren aankomen.

 • Mtswie

  Marktmanipulatie door de rabobank?
  Zijn ze bang dat ze hun geld niet terug krijgen of hopen ze op deze manier op hogere hypotheken bij diegene die de vrijgekomen grond kopen.

 • 344412

  Laat prijs van grond maar eens flink zakken. Je mag er steeds minder koeien op houden, dus is het ook minder waard.

 • ........

  ach ja....die van stralen denkt het ook te weten....

 • John*

  dat de grond hoop blijft is ook in het belang van de blijvers.. als de grond halveert zoals in denemarken zijn nog meer bedrijven technisch failliet.

 • Bennie Stevelink

  In feite is de verkoop nu al aan de gang, je ziet in toenemende mate bedrijven te koop staan. Ze hebben allemaal dezelfde kenmerken: zeer groot (in aantal koeien)en zeer intensief.

 • Grassmastre

  Ja brouwer, jaren terug al vaak genoeg gezegd, dit worden Deense toestanden. Maar iedereen was nog in hogere sferen van die 45 cent, en koste wat kost dikke stallen bouwen, te weinig land, geen probleem dan voeren we de mest toch gewoon af, heb je het werk er ook niet van.

 • Bennie Stevelink

  Als je kijkt welke bedrijven op dit moment al te koop staan dan is duidelijk waar de oorzaak ligt: sommigen wilden hier in Nederland op een Amerikaanse manier koeien houden. Alleen een grote stal en de voerteelt aan anderen overlaten. Het probleem is echter dat in Nederland het telen van voedergewassen in de verste verte niet kan concurreren met andere soorten grondgebruik. Je ziet dat veel grond van gestopte melkveehouders uiteindelijk wordt gebruikt door akkerbouwers of boomtelers omdat dit veel meer rendement geeft dan voedergewassen.
  Voedergewassen kunnen qua saldo alleen concurreren met de graanteelt. In Amerika zie je de grondloze melkveebedrijven dan ook in de graangebieden. Daar kunnen ze tegelijk ook zonder kosten van de mest af.

 • H.Grotenhuis1

  De geschiedenis herhaalt zich altijd.

  In 1980/81 halveerde de grondprijs ook na een veel te sterke groei (bouw ligboxenstallen met WIR-premie) met gevolg veel gedwongen verkopingen en schuldsaneringen omdat de verkoopopbrengsten niet voldoende waren voor de schulden.
  Als de grondprijzen nu ook gaan halveren zullen banken zeker voorzieningen moeten gaan treffen voor deze sector.

 • koestal

  Staan al veel bedrijven te koop,de verkopers menen dat de kopers in de rij staan ,maar dat valt tegen,ook geen wilde prijzen meer. Veel melkveehouders zijn overgefinancierd in de verwachting op hoge zuivelprijzen

 • Gerardone

  precies mtswie zo is het markt manupilatie hier moet de regering een stokje voor steken

 • Wisegay

  Dit was de laaste agrosector die nog niet koud gesaneerd was door RABO en onze belangen vertegenwoordigers

 • hooghoes

  Waarom moeten die pachtprijzen nu dan nig stijgen ??

 • Mtswie

  @john. Als je aan je rente en aflossingsplicht kunt voldoen heb je er volgens mij niet zo veel last van als de grond in waarde daalt. Het word denk ik anders als voor een nieuwe financiering bij de bank langs moet.

 • richard3

  De RABO denkt op deze manier de grondprijzen in de benen te houden, we zullen zien of dat lukt. Zo niet,dan gaat de RABO zelf ook failliet, dwz Deense toestanden.

 • Koos

  Wat is er op tegen dat de grondprijs daalt? Laten we wel zijn deze is toch veel te hoog? Alleen de stopper profiteert hiervan niet de ondernemer die ui wil breiden.
  Een lage rente is mooi maar er moet ook afgelost worden.

  Koos

 • John*

  Als de grondprijs onderuit gaat ligt t hier straks net zo op zijn gat als in Denemarken. De stopper kan net zijn schulden aflossen bij de bank, en de bedrijven die geïnvesteerd hebben zijn technisch failliet. De middengroep heeft geen ontwikkelingsmogelijkheden meer...

 • Weerkundige

  h. Grotenhuis 1 vergeet niet dat in jaren 80 der rentes ver boven 10 tot 16% waren en nu onder 3% is

 • landboer

  Bennie het probleem in Nederland is de mestafzet en niet het voer, grasgewas is niet te verkopen hier.

 • Farmer4life2

  Als er niet minder dieren komen dan nu het geval is (alle dieren) dan wordt mest niet snel goedkoper. Mestafzet is een grote domper.

  De vraag is:
  Is er nog toekomst voor de Nederlandse melkveehouderij? Binnen nu en 5,10,15,20 en 25 jaar?

  Als ik zie welke kant we opgaan, dan is er alleen plek voor kapitaalkrachtige bedrijven, die technisch op en top draaien. Deze kunnen goedkoop geld lenen om op te schalen.

 • maiskolf

  Dat is nu het probleem. Men moet juist niet opschalen. Stelletje oelewappers.

 • Bennie Stevelink

  @lafortuna, jij hebt het goed in de gaten: ze blijven denken aan groei en niet aan rendement.

 • deB.

  Domme domme boeren, lappen van stallen bouwen op veel te weinig grond, om maar mee te doen met de gekte!!

  Geen grond, geen koeien! Daar hadden die misselijke banken is rekening mee moeten houden! Zijn ook al niet wijzer.

  Het gaat helemaal kapot, want we verdienen geen ruk. ook met 35 cent niet, kijk wat een ravage na een paar goede jaren (niet dus).

  Er is GEEN toekomst meer met deze regelgeving en prijzen. NO WAY

 • slatan

  De bank is niet de baas op jouw bedrijf, dat ben jezelf! De bank zegt niet dat jij moet bouwen en gigantische schulden moet gaan maken.

 • hylkema.l

  Het is natuurlijk de boer zelf die de beslissing neemt om al dan niet grond te kopen of een stal te bouwen. Het is dan super simpel om de schuld voor verkeerde besluiten in je bedrijfsvoering te leggen bij anderen zoals LTO of Rabo. Van Stalen is de landbouwdeskundige op het gebied van milieu en mest.

 • wimpy

  @wv01, de bank kijk naar een ondernemingsplan t wordt tijd dat de melkveehouders is ondernemers worden ,niet de schuld bij de regelgeving en de banken leggen steek de hand is in eigen boezem

 • deB.


  heel dat fosfaat gebeuren door dat linkse den haag en consorte, doet ons de das om, op een wereldmarkt!

  En ik steek geen hand in eigen boezem, ik moet koeien inleveren ten behoeve van intensieve, terwijl ik latente ruimte over heb.

 • jongvee

  Bedrijven die te koop staan zijn vaak bedrijven die enorm intensief zijn en dus voor het mestoverschot gezorgd hebben
  als deze stoppen kan het gezinsbedrijf met voldoende grond weer jaren zorgeloos boeren

 • Ella7009

  Ja wat moet je hier nou opzeggen, Laat ze toch kapot gaan samen met de Rabo piloten,
  Die domme boeren gaan het toch niet snappen wat rendement over het eigen en geïnvesteerd vermogen is.
  Het is net een plof kip zo snel mogelijk groeien totdat je er achter komt dan die plofkip toch niet wenselijk is en het niks meer oplevert.
  En dan kijken ze je ineens aan als een haas in de koplampen, en is het boemmmmmmmmmmmm.

 • koestal

  Bouw er nog maar een stal bij,koop er nog wat grond er bij ,anders koopt de buurman het voor je neus weg,de melktank moet ook nog vol,al is het maar voor 20 cent per liter,dan ben je in ieder geval nog boer

 • deB.


  Dat is de mentaliteit van de boeren, niks meer!
  Dom door gaan, allemaal schijn! Wees tevreden met 70 koeien op 35 hectare, of 100 op 50 ha.
  Degene die vorig jaar de bek vol hadden, dat ze voor een kwartje makkelijk konden doen, zijn nu mak, heel mak!

 • Koen Franken

  En als er over 2 jaar weer 40 cent voor de melk word betaald dan zijn we dit dal weer snel vergeten , ind tot de geschiedenis zich weer herhaald zoals in vorige reactie al word aangehaald . Een boer die stoot zich wel 10 keer aan dezelfde steen

 • Farmer4life2

  Ze noemen het ook wel panta rhei....

  Je ziet het in elke sector.

 • xw

  @Hooghoes, Jij stelt een goede vraag. Maar ook hier geeft niemand daar een antwoord op. Ik heb die vraag het afgelopen jaar div. keren gesteld. Niemand die dat begrijpt. Ik begrijp ook niet dat boeren die idiote prijzen gewoon betalen. En in veel gevallen wil de verpachter de inkomsten uit betalingsrechten er ook nog bij hebben. Stop daar toch eens mee. Wij doen het in ieder geval niet.

 • Bennie Stevelink

  @Hooghoes en @xw, de grondprijs en daarmee ook de pachtprijs worden niet door de melkveehouderij alleen bepaalt. Vooral de akkerbouw heeft daar grote invloed op. Goede resultaten in de akkerbouw aangevuld met toeslagrechten en forse inkomsten uit mestontvangst betaald door de noodlijdende veehouderijsectoren. Dat is geen verwijt aan de akkerbouwers maar is gewoon markt.

 • teunisenwilly1

  @Wvo1 Helemaal met jou eens. Bij deze bedrijven word nog met het hart voor de dieren gewerkt . Is maatschappelijk verantwoord dan zit wakker dier ook niet op je nek.Zelf je kalfjes op fokken en op zien groeien. geen ziekte insleep
  Daar stond LTO 5 jaar geleden voor. We zoude naar een hoge gezondheidsstatus gaan maar in 2015 is dat glad over boord gegooid. men gilde kalfjes weg doen en alleen maar melken en koeien aan slepen overal vandaan. Is het dan nu gek dat groeiers de kous op de kop krijgen.

 • farmerbn

  Alles heeft te maken met opbrengstprijs, kostprijs en inflatie. Opbrengstprijs wordt bepaald op de internationale markt en kun je nauwelijks beinvloeden. Kostprijs is sterk afhankelijk waar je produceert (Nl is een erg duur land). Inflatie is belangrijk omdat als je kosten jaarlijks stijgen , je wel steeds moet groeien omdat de oprbrengstprijzen niet meegaan met de inflatie. Groeien maakt dat je kostprijs nog hoger wordt. Een spiraal waar je in NL niet uitkomt. Vertrekken naar het buitenland kan niet meer omdat er teveel te koop staande bedrijven zijn. Je bent te laat.

 • simpel boerke

  @bennie, akkerbouwers kunnen inderdaad meer geld geven voor hoog salderende gewassen, alleen is dit niet jaar op jaar mogelijk op hetzelfde perceel. In de tussentijd zul jer toch iets anders mee moeten als je het wilt blijven verhuren. Niet voor niets dat akkerbouwers tarwe telen waar ze in feite zogoed als niets op verdienen, puur en alleen voor de bodemveuchtbaarheoid

 • mtspopken

  Als we de derogatie ook nog kwijt raken is het feest compleet! alhoewel dan zijn fosfaatrechten ook overbodig denk ik.

 • verhoefvanbeek

  goed zo doorgaan dan blijjft er van de melkveehouderij niets over waar blijft lto nu ze bereiken en doen niets alles wordt gewoon doorgedrukt

 • deB.

  Er blijft niets van over, kijk om je heen wat een ravage het is!
  Hoge melkprijs noemt men 35 cent!! Walgelijk!
  Alle kosten worden doorberekend op ons, enige was meer melken aldus de stropdassen. Het is een doodlopende weg.
  Hier mogen de opvolgers van mij niet overnemen als deze omstandigheden zich continueren in de toekomst.
  Ik gun ze het goede, en dat is niet meer deze verrotte sector, waar men elkaar dood melkt en niets overhoudt. Ik walg er van.

  LTO schaam je diep!~! blij dat ik daar al lang weg ben

 • koestal

  Dan maar land verhuren aan lelietelers of pootaardappelenkwekers

 • koestal

  Over 5 jaar ziet de melkveehouderij in Nederland er heel anders uit

 • Zuperboer

  Fosfaatrechten stelsel is een quotum in de vrije markt. Dat levert een kostprijsverhoging op terwijl elke cent marge telt. Levensgevaarlijk, maar de NL'se rode volksvertegenwoordiging slaapt er niets minder om. Linkse regeringen maken wel vaker grote fouten dat is niets nieuws en dit doet een kleine groep de das om, dus kost hen geen stemmen.

 • xw

  Jawel Bennie, Er zijn ook akkerbouwers die mee doen aan die hoge pachtprijzen. Maar die gaan zich ook verslikken. Ik denk ook dat de boel goed verziekt is.

 • John*

  Wat zijn hier de meningen over een stand still? De komende 3 jaren de dieraantallen bevriezen zoals ze nu vandaag zijn. Nadat er voldoende bedrijven gestopt zijn of er voldoende mestverwerking van de grond is gekomen ontstaat er weer ruimte voor uitbreidingen. En dan alleen maar met grond gebonden groei. wil je 2 koeien meer houden dan zorg ook maar voor 1 hectare extra grond.

 • Mfb

  Gelukkig gaat het met de melkprijs weer wat beter :-)
  We hebben met z'n allen (inclusief de banken) er voor gezorgd dat er nu te veel dieren zijn in NL. Varkens, kippen en koeien zitten allemaal boven het plafond.
  Dat er dan maatregelen moeten worden getroffen is duidelijk maar was ook al duidelijk. Ieder heeft echter geredeneerd van die paar dieren die ik extra houdt hebben geen invloed maar vele kleintjes maken 1 grote!
  Stilzitten en geschoren worden!
  Dat de bank de grondmarkt wil reguleren (als dat überhaupt mogelijk is) vindt ik schandalig. Dit gaat ten koste van de bedrijven die wel door kunnen of willen gaan omdat ze dan immers teveel moeten betalen.

 • cornelis 22

  Dat gedoseerd te koop zetten ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar. Als het waar is dat er 300 verplicht moeten is dat 25 per provincie , nog 1800 vrijwillig dat is 150 per provincie. Dit zou ongekend zijn . In gebieden waar ook akkerbouw mogelijk is blijft de prijs er wel op alleen grasland zou wel eens flink in prijs kunnen dalen.

 • van der berg

  niet iedereen zit toch zeker bij de rabobank? dan kunnen zij wel willen dat het gedoseerd te koop komt,maar als ik er geen zin meer in heb,zal ik toch zeker zelf bepalen wanneer ik het te koop zet zeker, tevens is het zo dat de banken wel een rol hebben gespeeld in deze situatie,toen wij een aantal jaren geleden grond bij wilden kopen,werd dat ten stelligste afgeraden en moesten we zoveel mogelijk quotum bijkopen,quotum was immers inkomen en grond waren kosten. dus ja in die zin hebben de banken ons deze kant van zoveel mogelijk koeien op een ha wel door de strot willen duwen en nu er een groot deel dreigt om te vallen of ze het zin eraf hebben,wat heel logisch is met de financiele malaise en de soms afgrijzende meningen die de burgers van ons gekregen hebben,mede door partijen als thieme,die met onwaarheden steeds groter wordt en zorgt voor een kloof tussen boer en burger,zullen de banken nu net doen of hebben ze het beste met ons voor en proberen op deze manieren om de prijzen niet te snel doen laten zakken. wel dan heb ik nieuws........... het enige punt waarom ze dit op deze manier willen doen is omdat ze er anders zelf geld achteraan moeten gaan gooien en zelf verliezen gaan lijden en dat willen ze niet,dan liever de boeren nog maar verder de diepte ingooien om hun schade proberen te beperken

 • H.Grotenhuis1

  @Weerkundige
  Dat was zeker een periode met hoge leningrentes, maar vergeet niet dat de inflatie toen ook zeer hoog was.
  De reeele rente was toen zeker niet hoger dan nu, door de hoge inflatie verdampen bankschulden toen in een rap tempo.

 • drikhend

  De grond prijs wordt niet alleen bepaald door de kopers . Ik heb meer de indruk dat het per regio verschilt . En dat lelie ,aardappel ,aardbeiplanten ,gazonzode , groenten telers .De meeste invloed op regionale grondmarkt prijs hebben. Zij pachten via kortlopende contracten grond voor bepaalde tijd . En betalen vaak goede pacht of gebruiksvergoeding . Vaak mag de eigenaar het bijbetaalde geld ook nog hebben wat de mest aanvoerder betaald . En dan is de rekensom snel gemaakt grond verkopen en bijna nul procent op de bank beuren . Of grond houden en ruim 3 procent beuren over de grond waarde bij verkoop . Dan zal een stopper eerder zijn grond houden dan verkopen als hij financieel dit kan . Dit zorgt natuurlijk ook voor hogere grondprijs omdat er hierdoor minder aanbod is . gaan er bij deze telers klappen vallen zal door minder vraag pacht dalen en waarschijnlijk meer aanbod en lagere verkoop prijzen.

 • agratax(1)

  @koos. Als de grondprijs daalt betekent dit; 1) overname wordt goedkoper, 2) bankzekerheid daalt{dus minder financierings ruimte}. Voor de banken betekent dit een daling van hun kapitaal, doordat de dekking van hypotheken lager is dan waarvoor ze zijn uitgegeven. Uiteindelijk zal een duidelijke grondprijsdaling kunnen leiden naar een Nieuwe economische crisis.

 • Gerardone

  agratax we hoeven niet voor de schuldenaar op te komen, als het al waar is wat je schrijft hierboven
  de schuldenaar hoeft niet gesubsidieerd te worden
  In tegen deel we willen geen mega bedrijven
  als de grondprijs daalt kan de gewone wat kleinere van schaal boer zo nu en dan weer een perceeltje bijkopen.
  en niet die rare capriolen van de grotere bedrijven, kopen een geheel bedrijf bij en kunnen nog niet bestaan moeten weer gesubsidieerd worden, om mondjes maat per regio te koop te zetten. Laat de markt zijn markt werking doen zoals we dat wilden en dus geen sturing bank

 • Farmer4life2

  Banken worden genoeg gesubsidieerd

 • B.T. Henstra

  Schijnheiligheid ten top. Rabobank doet net of ze in het belang van de melkveehouders niet te veel te koop staande bedrijven wil hebben. Dit dient enkel hun eigen belang. Als de waarde van bedrijven daalt dan neemt de bankzekerheid af en dit brengt de Rabobank in problemen.

 • Gerardone

  naar mijn mening hebben de banken niet verder gefinancierd dan tot 30000 a 35000 de hectare dus gemiddeld lager ( als het niet zo is hoor ik het graag van diegene)
  dus zie nog niet zo gauw een probleem voor de banken maar wel voor diegene die grote sprongen hebben gemaakt

 • info519

  wat heb je aan een bedrijf zonder fosfaatrechten op zandgrond?....vlgs mij kun je daar niet veel mee......dus zal waarde v grond gaan dalen.........en fiks ook......de rente kan immers niet veel lager......geeft niets waardedaling.....heeft huizenmarkt ook goed gedaan.....

 • koestal

  Gisteravond prof. Huirne van de Rabobank gehoord in Assen ,hij deed maar niks dan de Nederlandse boeren prijzen omdat ze het zo goed doen in de wereld,hij prees ze de hemel in . Geen enkele wanklank gehoord ,ook niet over veehouders die failliet dreigen te gaan

 • haj146

  ik zoek nog een stopper. al jaren op slot met bedrijf en onverkoopbaar. wel koeien en grond! Wie draagt zijn/haar bedrijf langzaam aan mij over?

 • Gerardone

  haj146 met 70 jaar nog weer beginnen

 • new kids

  misschien wil Boerenleen BV uit Scharsterbrug u financieren als de eigen bank het niet meer wil. Top goser die man, doet in beton en wil ook in geld een 'steentje bijdragen'.

 • wilhelmus01

  Al het fosfaat wat vrijkomt mag ome rijk wel opkopen, dan hoeven er geen koeien ingeleverd te worden.

 • John*

  @ wilhelmus, waarom opkopen? wat denk je van inleveren en de grond goed verkopen. op deze manier behoud extensief de veebezetting en wordt intensief ook volledig grond gebonden.

Laad alle reacties (64)

Of registreer je om te kunnen reageren.