Rundveehouderij

Nieuws 3035 x bekeken 5 reacties

Melkveehouderij Californië kwaad om methaanplan

De melkveehouderij en zuivelindustrie in de Amerikaanse staat Californië dreigen te worden geconfronteerd met strenge regels om de emissie van methaangas te beperken. Dat veroorzaakt boze reacties.

Volgens de Air Resources Board (ARB) van Amerika's melkveerijkste deelstaat moet in 2030 30% minder broeikasgas worden uitgestoten dan in 2013. Dit doel, dat nog moet worden vastgelegd, maakt dat de zuivelindustrie op haar achterste benen staat. "Wat we hiertegen moeten doen, is dat we eerst maar eens moeten kijken naar ARB, die zich bezighoudt met overregulering van de zuivelindustrie", reageert Anja Raudabaugh, CEO van Western United Dairymen in The Guardian.

'Plan bedreiging voor zuivelindustrie'

Secretaris van de Milk Poducers Council Rob Vandenheuvel is even afwijzend. Volgens hem bedreigt het methaanplan de toekomst van de Californische zuivelindustrie. Bovendien, waarom zou Californië hiervoor kiezen als China weigert om ook maar iets te doen, redeneert hij.

De zuivellobby vindt het ook absurd dat mensen willen dat koeien minder boeren en winden. Het is natuurlijk gedrag, dat soorteigen is. Deden koeien het niet, dan ontploften ze, wrijft iemand de milieulobbyisten onder de neus.

Californië goed voor 20% melkproductie VS

In Californië worden 5,5 miljoen runderen gehouden, waarvan het grootste deel als melkvee. Zij produceren samen 20% van alle melk in de Verenigde Staten. De meeste dieren worden, net als het rundvee, gehouden in feedlots, waar ze worden gevoerd met granen en alfalfa (luzerne). De dieren grazen niet. De dierhouderij vindt overigens plaats in slechts een klein gedeelte van de deelstaat.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Helaas methaangas vervluchtigt snel en doet dan geen kwaad meer. De Milieulobbyisten of Milieuhobbyisten wensen een schone aarde een brandschone aarde en daar dan ven honger en dorst op te kunnen sterven. Nee zij zullen overleven, zij zijn doorgaans de rijken die nog wel ergens iets weten te kopen, de armen zullen in deze aardse schoonheid sterven, doen ze nu al.

 • pinkeltje

  Wel eens methaangas tegengekomen dat nog niet vervluchtigd was?

 • metal

  Nou een flink portie koeien minder is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor de melkprijs.

 • Bennie Stevelink

  Opnieuw valt het mij op dat de VS met dierwelzijn en milieu Europa achterna gaat. Ze lopen nog tien tot twintig jaar achter maar volgen wel. Het is een questie van tijd.

 • el

  Californië heeft een tekort aan water,het probleem lost zich de komende jaren vanzelf op.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.