Rundveehouderij

Nieuws 2275 x bekeken 2 reacties

Nederlandse koe niet productiefste in Europa

Nederland loopt qua melkproductie per koe achter bij Denemarken, Scandinavië, Het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Dat blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Volgens deze gegevens (uit 2014) produceert de gemiddelde Deens koe de meeste melk. De productie per koe bedraagt daar 9.400 kilo melk. Zweden is een goede 2e met 8.500 kilo. Daarna volgen Finland en Estland, met beide een gemiddelde van 8.400 kilo melk per koe. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje staat het gemiddelde op 8.000 kilo per dier.

Nederlandse koe op 5e plaats

De Nederlandse koe staat met haar Tsjechische zus op een gedeelde 5e plaats met 7.900 kilo melk per koe.

In de meeste EU-landen brengt de gemiddelde koe het er echter slechter af. In Roemenië en Bulgarije staat de gemiddelde melkgift achtereenvolgens op slechts 3.500 en 3.700 kilo per jaar. In zuivelland Ierland waren de koeien minder productief. De Europese Commissie noteerde een melkgift van 5.200 kilo per dier gemiddeld. In België staat de gemiddelde melkgift op 7.100 kilo per koe.

Illustratie: Europese Commissie

Laatste reacties

  • farmerbn

    Melkgift is afhankelijk van ras en hoeveelheid gras in het rantsoen.

  • Vhouder

    snap er niks van in denemarken stikt het van de jerseys en dan gem 9400 kg melk geven die holsteiners dan allemaal 13000 kg

Of registreer je om te kunnen reageren.