Rundveehouderij

Nieuws 1917 x bekeken 2 reacties

Gerechtshof: boer onthield zorg aan dieren

Twee jaar voorwaardelijke celstraf: dat krijgt een boer uit het Gelderse Nijbroek, omdat hij zorg heeft onthouden aan zijn runderen. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank.

De 54-jarige Nijbroeker Van D. kreeg in maart 2011 controleurs van de AIVD op zijn erf. Die constateerden dat de boer aan zijn runderen onvoldoende voedselrijk voer verstrekte. Ook ontbrak het aan droge ligplaatsen. Een rund had een ontstoken oor waarvoor hij niet tijdig de hulp van een dierenarts had ingeschakeld. Het gerechtshof acht dit alles bewezen.

Straf lager dan de eis wegens persoonlijke omstandigheden

Toch is de straf lager dan die van de rechtbank in Arnhem. Van D. werd in 2013 veroordeeld tot een halfjaar cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken terug tijdens de behandeling van het hoger beroep opnieuw een halfjaar cel voorwaardelijk. Het hof kwam tot een lagere straf mede gezien de persoonlijke omstandigheden van de man. Van D. verklaarde tijdens de zitting dat hij sinds de MKZ-crisis, die Nijbroek hard trof, met schulden kampte. Hulp van de instanties had hij sindsdien nooit gehad.

Het hof kwam tot een lagere straf mede vanwege de persoonlijke omstandigheden van de veehouder. Die verklaarde dat hij sinds de MKZ-crisis met schulden kampte.

Rechtbank: situatie bij veehouder is verbeterd

De eerder opgelegde straf dat hij drie jaar lang niet bedrijfsmatig vee mag houden, komt te vervallen. De noodzaak daartoe is komen te vervallen, aldus het hof. Bovendien zijn er na 2011 diverse controles gehouden en is de situatie verbeterd. Bovendien heeft de man nu alleen nog huisdieren tot zijn beschikking. Zelf zei hij al geen heil meer te zien in het boerenbestaan. Het werd hem onmogelijk gemaakt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Elke boer is in feite in overtreding want we mogen niet zelf bepalen hoeveel en welke medicijnen we ze geven. Hoeveel dieren worden hierdoor vroegtijdig afgevoerd?

  • Bennie Stevelink

    Het is voor iedereen een opluchting dat hij geen vee meer houdt.

Of registreer je om te kunnen reageren.