Rundveehouderij

Nieuws 1697 x bekeken

Aantal boerenzuivelbereiders groeit weer

De belangstelling van melkveehouders om zelf zuivel te bereiden groeit weer, bevestigt de Bond van Boerderijzuivelbereiders (BBZ). Vorig jaar zijn 20 nieuwe bedrijven lid geworden van de bond, meldt voorzitter Irene van de Voort.

Van de Voort bevestigt signalen van melkveehouders en handelaren.

Het aantal makers van boerenkaas en boerderijzuivel ligt rond de 300. Dit aantal neemt jaarlijks af door onder meer vergrijzing. Vorig jaar zijn er 15 bedrijven gestopt, maar er kwamen ook 20 nieuwe bij. Dat lijkt een soort trendbreuk. Bovendien zijn de nieuwe bedrijven gemiddeld groter. De jaarlijkse boerenkaasproductie groeit sterk.

De groei wordt gestimuleerd van twee kanten: enerzijds ontvangen boeren steeds minder geld voor hun melk als ze dat gewoon verkopen aan de fabriek. Voor sommige melkveehouders is zuivelbereiding bijna een noodsprong. Anderzijds groeit de consumentenvraag naar authentieke producten sterk.

Vooral belangstelling voor zachte kazen

Volgens Van der Voort is er vanuit de handel en van consumenten vooral belangstelling voor zachte kazen, al dan niet van rauwe melk. "Handelaren jagen erop", aldus Van der Voort. Ook is er volgens haar een sterke en groeiende vraag naar boter van de boerderij. Daarvoor worden hoge prijzen betaald. Rauwe melk is ook een veelgevraagd artikel, maar dit product mag niet verpakt worden verkocht en de overheid is erg bang voor gezondheidsproblemen. Volgens de BBZ is de Nederlandse overheid daarmee echter te voorzichtig. Rauwe melk heeft ook positieve gezondheidseffecten, stelt Van der Voort.

Of registreer je om te kunnen reageren.