Foto: ANP RundveeNieuws

Kamer akkoord met fosfaatrechten

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018.

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, SP, D66, CDA, ChristenUnie en een aantal kleine fracties steunden het wetsvoorstel. PVV, SGP, PvdD, GroenLinks en Klein stemden tegen het wetsvoorstel, waarbij melkveehouders per 2018 fosfaatrechten krijgen toebedeeld om de fosfaatproductie te begrenzen. De melkveehouders worden bij de invoering van de rechten vooraf gekort op het aantal rechten, om zo weer onder het fosfaatplafond te komen.

Grondgebonden bedrijf ontzien

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel om grondgebonden melkveebedrijven te ontzien bij deze generieke korting. Bedrijven met een beperkt fosfaatoverschot worden beperkt gekort, tot ze grondgebonden zijn. Voor de intensieve bedrijven is een korting van ongeveer 10% op hun veestapel te verwachten. Niet-grondgebonden biologische bedrijven worden niet ontzien.

De mogelijkheid om via het wetsvoorstel ook te kunnen korten op varkens- en pluimveerechten wordt uit de wet geschrapt. Daarvoor was nipt een meerderheid.

Kringloopwijzer

De Kamer stemde ook in met het gebruik van de kringloopwijzer en het schrappen van duurzaamheid en dierenwelzijn als criteria voor het krijgen van fosfaatrechten uit de fosfaatbank. Ook komt er een regeling die een oplossing moet bieden voor het verdelen van fosfaatrechten bij uitgeschaard vee op de peildatum van 2 juli 2015 en er komt een deskundigencommissie voor de knelgevallenregeling.

Wet alleen van kracht bij krijgen derogatie

De wet wordt alleen van kracht als Nederland derogatie krijgt. Een amendement van VVD hierover kreeg hiervoor steun van vrijwel alle partijen, behalve PvdD, PVV en GroenLinks.

De verschillende moties van de Kamerleden werden allemaal verworpen. Zo is er geen meerderheid voor het eenmalig omzetten van dierrechten naar fosfaatrechten op bedrijfsniveau, het ontzien van grondgebonden biologische bedrijven en het mogelijk maken van het fiscaliseren van fosfaatrechten. Een SGP-amendement waarmee het rechtenstelsel over een aantal jaar weer afgeschaft kan worden werd wel aangenomen.

SGP tegen wetsvoorstel

Elbert Dijkgraaf SGP, steunde het wetsvoorstel niet: “Van Dam kort veel meer dan nodig is. Te veel knelgevallen dreigen aan hun lot overgelaten te worden. Zo moeten bedrijven die op de peildatum jongvee uitgeschaard hadden nog maar zien of ze hiervoor rechten krijgen. Ook ligt er nog geen totaalpakket voor behoud van de derogatie. De SGP kan hier op deze manier niet in mee gaan.”

Staatssecretaris Martijn van Dam noemt de goedkeuring van de wet een belangrijke stap. “Fosfaatstelsel op gebalanceerde wijze aangepast door de Tweede Kamer en met ruime meerderheid aangenomen. Belangrijke stap”, twittert hij.

Zorgen om sectorplan

Het sectorplan, waarmee de fosfaatproductie in 2017 al omlaag moet worden gebracht, baart politici zorgen. Een motie van GroenLinks die vraagt om het plan aan te passen aan de aanpassingen van de wet – met ontzien van de grondgebonden bedrijven – werd niet aangenomen. De sector heeft zelf al aangegeven zoveel mogelijk aan te willen sluiten bij het wetsvoorstel.

De SGP maakt zich grote zorgen over het sectorplan voor 2017. Enkele zuivelbedrijven geven aan dat ze af willen haken. “Groot knelpunt is dat Van Dam eventuele claims niet voor zijn rekening wil nemen. Ik vind het een beschamende vertoning. Het bedrijfsleven probeert het gat te dichten dat de staatssecretaris heeft laten vallen. Het kan niet zo zijn dat hij nu de hele boel afschuift. Het is hoog tijd dat de staatssecretaris ook zelf verantwoordelijkheid neemt en eventuele claims voor eigen rekening neemt”, vindt Dijkgraaf.

Wet grondgebonden groei

De Kamer stemde ook in met de wet grondgebonden groei melkveehouderij. Hier stemde alleen PvdD en GroenLinks tegen. Bij deze wet werd ook groen licht gegeven voor het gebruik van voer-mestcontracten om regionale kringlopen te sluiten. Dit moet eraan bijdragen dat melkveehouders met een fosfaatoverschot dit kunnen plaatsen bij andere (akkerbouw)bedrijven.

Hoe dit verder uitgewerkt gaat worden is nog niet duidelijk. Voorwaarde is wel dat bedrijven die afspraken met elkaar maken in een straal van 20 kilometer van elkaar moeten liggen en dat het stelsel controleerbaar en handhaafbaar is.

Een amendement van Elbert Dijkgraaf (SGP) om de boetebedragen bij overtredingen van de mestwet naar beneden bij te stellen als de aard en de zwaarte van de overtreding daar aanleiding toe geven, kreeg geen meerderheid. Eerder werd een motie met vergelijkbare strekking wel aangenomen.

Beheer
WP Admin