Van Dam: verbindendverklaring melkvermindering niet vanzelfsprekend - Foto: ANP RundveeNieuws

Van Dam: verbindendverklaring melkvermindering niet vanzelfsprekend

Het ligt niet voor de hand overeenkomsten van de zuivelindustrie om de melkaanvoer te verminderen algemeen verbindend te verklaren. Dat zegt staatssecretaris Van Dam in een reactie op vragen van de Tweede Kamer over de fosfaatrechten.

Van Dam is met de zuivelsector in overleg over het plan van aanpak om de fosfaatproductie in 2017 te verlagen, om hiermee derogatie te behouden.

In de Europese verordening die producentenorganisaties en brancheorganisaties de mogelijkheid geeft om afspraken te maken over de melkaanvoer, staat nadrukkelijk dat het gaat om vrijwillige overeenkomsten en besluiten. Hiermee wordt een algemeen verbindend verklaring (AVV) uitgesloten, aldus de staatssecretaris van Economische Zaken.

Als tweede argument noemt Van Dam dat de regeling producenten- en brancheorganisaties geen AVV toestaat voor onderwerpen waarvoor een wettelijke grondslag aanwezig is. Uitgangspunt is dat een publieke taak ook publiek geborgd moet worden. “Dit kader biedt geen ruimte voor het algemeen verbindend verklaren van onderlinge overeenkomsten van de zuivelindustrie ten aanzien van productieplanning”, aldus Van Dam.

Herinvoering melkquotum ongeschikt

Herinvoering van het melkquotum en het Markt Verantwoordelijkheid Programma van de European Milk Board zijn volgens Van Dam niet geschikt als middel om de fosfaatproductie te verlagen. Deze sturen slechts indirect op de fosfaatproductie. Daarnaast kan hiermee alleen gestuurd worden op melkkoeien en niet op jongvee. Ook is er geen prikkel om te sturen op fosfaatefficiëntie.

Vrijdag 28 oktober opnieuw overleg zuivel en ministerie

Vertegenwoordigers van de zuivelsector en het ministerie overleggen vrijdag 28 oktober weer over een pakket van maatregelen om de fosfaatproductie in 2017 te verlagen. Nu het wetsvoorstel fosfaatrechten een jaar is uitgesteld moet de veehouderij op een andere manier proberen om de fosfaatproductie in 2017 onder het fosfaatplafond te krijgen, om hiermee zicht te houden op derogatie.

Beheer
WP Admin