Rundveehouderij

Nieuws 1551 x bekeken

Nieuw blauwtongvaccin ontwikkeld

Promovenda Femke Feenstra aan de Faculteit Diergeneeskunde heeft samen met onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) een blauwtongvaccin ontwikkeld.

Dit nieuwe DISA-vaccin (Disabled Infectieus Single Animal vaccine) is gebaseerd op een veranderd afgezwakt blauwtongvirus. In het gebruikte virus is één viruseiwit uitgeschakeld. Het vaccinvirus zonder dit eiwit veroorzaakt geen ziekte en wordt niet in de bloedbaan uitgescheiden. Daarnaast kan het vaccinvirus zich niet vermeerderen in knutten waardoor verspreiding niet meer mogelijk is. Het veranderde virus kan ook niet terug veranderen in zijn originele vorm. Met behulp van een recent ontwikkelde test zijn met DISA-vaccin gevaccineerde dieren te onderscheiden van dieren die besmet zijn geweest met het veldvirus. Bijkomend voordeel is dat het afgezwakte virus aangepast kan worden voor vaccins tegen andere serotypen van het blauwtongvirus. Op dit moment is er maar één blauwtongvaccin in Nederland toegelaten, dit is een vaccin met afgedood virus waarvan meerdere vaccinaties nodig voor een goede bescherming. Een nadeel van het afgedode vaccin is dat geïnfecteerde dieren niet onderscheiden kunnen worden van gevaccineerde dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.