Rundveehouderij

Nieuws 1656 x bekeken 1 reactie

Mastitismanagement levert geld op

Een studie van Cornell University (New York) toont dat melkveehouders €29.000 per 1.000 melkkoeien kunnen besparen als ze hun mastitismanagement aanpassen. Dat meldt de site Bovine Vetenarian.

In de Verenigde Staten passen veel bedrijven bij mastitis in de lactatie een zogenoemde 'blanket'-therapie toe. Dat betekent dat alle koeien met hetzelfde middel behandeld worden als er een signaal is dat op mastitis duidt. Volgens Linda Tikofsky, verbonden aan Boehringer Ingelheim, is dat echter niet de beste methode. Heel vaak kunnen koeien een beginnende infectie prima zelf afweren. En bij gebruik van één middel wordt er gemiddeld 50 tot 75 procent van het middel teveel gebruikt en dat is erg duur, zo stelt ze.

Alternatieve methode

Beter is om 24 uur te wachten bij het eerste signaal van mastitis. In die tijd kan een melkmonster onderzocht worden en op basis van de informatie van de ziekteverwekker gericht antibiotica worden ingezet.

In de proef werd in de 'blanket'-therapie SpectraMast (ceftiofur hydrochloride) gebruikt. Bij onderzoek naar de verwekker werden de mastitisgevallen als gevolg van een gram-positieve bacterie behandeld met ToDAY (cephapirin sodium). Als de ziekteverwekker in het monster gram-negatieve bacteriën blijken, werd geen actie uitgevoerd.

Melk weggooien

De 'blanket'-methode kent meer kosten als gevolg van meer middelgebruik. Ook werd gemiddeld per behandelde koe over een periode van 9 dagen melk weggegooid. Bij gericht gebruik gaat het om 7 dagen. De kosten van het teveel gebruik van middel opgeteld bij het verlies van melk van 2 dagen, komen volgens de studie uit op $32.000, ofwel €29.000 per 1.000 koeien.

Eén reactie

  • Heindekort

    De GD doet toch minstens enkele dagen over een melkmonster...

Of registreer je om te kunnen reageren.