Rundveehouderij

Nieuws 5024 x bekeken 12 reacties

Dierenarts heeft te weinig kennis over PBB

Geborgde runderdierenartsen hebben te weinig kennis van het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB). Dit blijkt uit een door de Stichting Geborgde Dierenartsen (SGD) uitgevoerde pilot en audits van het COKZ.

Een aanzienlijk deel van de uitgevoerde PBB's vertoonden duidelijke tekortkomingen, die verbeterd moeten worden. Dat blijkt uit de pilot en de COKZ-audits. Het gaat vooral om de onbekendheid met het PBB-waarnemingsprotocol en de consequenties die aan de waarnemingen behoren te worden verbonden over het al dan niet leveren van de melk.

25% dierenartsen past protocol Periodiek Bedrijfsbezoek niet goed toe

Uit de pilot bleek dat 21 procent van de dierenartsen niet bekend is met het protocol en 25 procent van de dierenartsen paste het protocol niet goed toe. Verder bleek een aantal dierenartsen niet op de hoogte van het doel en het belang van het PBB.

Kennis dierenartsen opkrikken met digitale toets

Om de uitvoering van de PBB's te verbeteren heeft de SGD samen met de zuivel en COKZ een plan van aanpak opgesteld. Onderdeel daarvan is het verbeteren van de kennis van dierenartsen door middel van een digitale toets. Deze toets moet voor 1 april a.s. met voldoende resultaat afgelegd zijn. Dierenartsen die de toets niet halen moeten een herscholing volgen

Laatste reacties

 • alco1

  Ik denk de de bureaucratische manier van benadering de veeartsen doet weg dwalen.

 • frl

  pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

 • boerenland

  wist niet eens dat die achterhaalde onzin nog bestond

 • Bennie Stevelink

  De meeste boeren doen tegenwoordig mee met de continue diergezondheids monitor. Ik denk dat de meeste dierenartsen nog weinig met het PBB bezig zijn.

 • simpel boerke

  In hoeverre kun je verwachten dat dierenartsen als strenge politie agent gaan spelen over hun broodheer.

 • g.g

  In de praktijk werkt de uitgedachte PBB niet.

 • mtseshuis

  Weer een instituut om af te schaffen: SGD, tjongejonge wat een zielepoten...

 • ...............

  Maar weer een certificaatje invoeren, kan er weer doorberekend worden!!

 • koeien15

  weet je wat goed werkt de veehouder meer vertrouwen geven
  en t cokz niet zo achterbaks opstellen

 • PIETER123

  Vraag eens af waarom is er een verplicht PBB.Na het IBR-drama om met één naald veestapels verplicht te enten was er een jaar later veel gedoe over slijter koeien.Toen hadden we geen controlesysteem vandaar de verplichte PBB.
  Dus geen slijters op een bedrijf prima melk.
  Nu wordt het een kapstok voor de KNMvD waar het gros van de leden niets met grote huisdieren heeft.Net als de KKM voor de zuivelbonzen.Voor Brussel is dit dus O.K. Is dit een reactie van opmerkingen van Sjoera Dikkers om het imago van de KNMvD als antibiotica verkopers weer op te poetsen. Als veeartsen weer het imago van spuitgasten willen dan maar weer een werkgelegenheidsproject opstarten.

 • cornelis 22

  De PBB uitvinder heeft ook te weinig kennis van hoe dierenartsen werken en denken.

 • mtseshuis

  @Pieter123, die ene naald was zeker de oorzaak van het slijterprobleem en het PBB de oplossing? Laat me niet lachen, al die verplichtingen vanuit zuivel, LTO of overheid brengen alleen maar ellende en steeds weer hogere kosten. Laat elke boer zelf laten zien dat zijn veestapel gezond is en gezonde melk produceerd, klaar!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.