Rundveehouderij

Nieuws 5483 x bekeken 11 reacties

Tot 1.000 liter melk extra met nieuw voer

Apeldoorn - Agrifirm Feed introduceert TopStart, een nieuwe voerstrategie die koeien in de eerste zestig dagen van de lactatie een flinke duw in de rug moet geven.

Het resultaat: een vlottere opstart, een hogere melkproductie, een onveranderd optimale conditie en financieel meer rendement, klinkt het bij Agrifirm dat hiertoe maandenlang onderzoek deed bij de Waiboerhoeve en bij acht praktijkmelkveebedrijven met een gemiddelde bedrijfsgrootte.

Twee strategieën

TopStart bestaat uit twee voerstrategieën. De eerste is een basispakket met één krachtvoersoort (lacto stabiel of lacto solide). De tweede is datzelfde pakket aangevuld met het duurdere TopStart excellent (ruwweg €38 per 100 kilo). In beide gevallen leidt de strategie tot extra rendement.

Voersaldo €15.000 bij 100 melkkoeien

Omgerekend naar een volledige lactatie van 305 dagen noteert het basispakket een melkproductiestijging van 600 liter per jaar. Bij een gemiddelde melkprijs van 30 cent betekent dit €150 extra per koe. Met een bedrijf van 100 melkkoeien is het voersaldo zodoende €15.000. Als TopStart excellent wordt toegevoegd, kan dit saldo zelfs oplopen tot €20.000 per jaar. De melkproductiestijging is dan €1.000 liter per koe.

Meer melk per kilo fosfaat belangrijker

De nieuwe voerstrategie van Agrifirm past volgens het bedrijf in de recente sectorontwikkelingen: het quotumeinde en de nieuwe begrenzing door de fosfaatbeperking. Een hogere melkproductie en meer melk per kilo fosfaat worden nog belangrijker.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  mooi voorgerekend maar wat hou je er netto van over?

 • B.Jongsma

  'Nu het quotum er af is.....' Hebben ze ons dan altijd voor de gek gehouden . Je mag toch verwachten dat ze altijd het efficiënte brokje voor ons maken?

 • agro1

  voortschrijdend inzicht heet zoiets. volgende voeraanpassing wordt nu reeds lang aan gewerkt, enne de grondstoffen zijn nu extra goedkoop, dus de marge moet bewaakt worden. follow the money

 • Jaap39

  Mengvoerbrok gebruik daalt al jaren. Steeds meer bedrijven gebruiken een groter aandeel enkelvoudig materiaal.

 • Mozes

  Dat soort rekenwerk zegt mij niets. Vroeger hadden ze een brok waarvan geclaimd werd dat die het melkeiwit verhoogde. Het bleek alleen te werken in Friesland bij boeren die alleen gras voerden. In Twente waar een flink aandeel mais gevoerd werd had het geen enkel effect.
  Om iets te kunnen zeggen over het nut van deze nieuwe brok moet je eerst weten wat de uitgangspositie is. Dan zou wel eens kunnen blijken dat het net als de eiwitverhogende brok alleen effect heeft in bepaalde situaties en in andere situaties niet.

 • JB14

  Jokkebrokjes...

 • mtseshuis

  Graag zwart op wit, of beter nog, maak me die 150 x 175 = 26.250 euro saldoverhoging direct maar over, of gewoon 4 vrachten voer voor niks... Weten we zeker dat we wat hebben...
  Als we al die nieuwe produkten en indexen en verbeteraars etc etc etc allemaal moesten geloven, zouden de koeien al 30.000 kg in een lijst moeten kunnen maken, hier 1000 kg extra, daar 1,5 kg per koe per dag extra, verderop weer 10% winst ja ja ja ja, NEE dus.. Gewoon puntjes op de i houden, rest volgt vanzelf..

 • maatje 1904

  Het zo,n zwaar voer dat de silos er van omvallen ????

 • farmerbn

  Precies, mtseshuis zo'n contract wil ik ook wel. Silo brok en alleen betalen als het voordeel oplevert. Maar de eerste 20.000 euro is voor mij de rest voor agrifirm. Doe ik meteen.

 • ...............

  Loop maar eens op een beurs. De ene belooft 1.5 kg melk meer en een volgende 0.8, als je alles maar meeneemt heb je er zo 10 kg per dag bij. Maar zo schijnt het niet te werken zeggen ze dan. Nee ,maar de knippe is wel weer leeg.

 • Veurink

  samenstelling zal wel geheim blijven??!! Wil toch graag weten wat ik m'n dieren voer!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.