RundveeNieuws

Tot 1.000 liter melk extra met nieuw voer

Apeldoorn – Agrifirm Feed introduceert TopStart, een nieuwe voerstrategie die koeien in de eerste zestig dagen van de lactatie een flinke duw in de rug moet geven.

Het resultaat: een vlottere opstart, een hogere melkproductie, een onveranderd optimale conditie en financieel meer rendement, klinkt het bij Agrifirm dat hiertoe maandenlang onderzoek deed bij de Waiboerhoeve en bij acht praktijkmelkveebedrijven met een gemiddelde bedrijfsgrootte.

Twee strategieën

TopStart bestaat uit twee voerstrategieën. De eerste is een basispakket met één krachtvoersoort (lacto stabiel of lacto solide). De tweede is datzelfde pakket aangevuld met het duurdere TopStart excellent (ruwweg €38 per 100 kilo). In beide gevallen leidt de strategie tot extra rendement.

Voersaldo €15.000 bij 100 melkkoeien

Omgerekend naar een volledige lactatie van 305 dagen noteert het basispakket een melkproductiestijging van 600 liter per jaar. Bij een gemiddelde melkprijs van 30 cent betekent dit €150 extra per koe. Met een bedrijf van 100 melkkoeien is het voersaldo zodoende €15.000. Als TopStart excellent wordt toegevoegd, kan dit saldo zelfs oplopen tot €20.000 per jaar. De melkproductiestijging is dan €1.000 liter per koe.

Meer melk per kilo fosfaat belangrijker

De nieuwe voerstrategie van Agrifirm past volgens het bedrijf in de recente sectorontwikkelingen: het quotumeinde en de nieuwe begrenzing door de fosfaatbeperking. Een hogere melkproductie en meer melk per kilo fosfaat worden nog belangrijker.

Beheer
WP Admin