RundveeNieuws

‘Ontzie extensieve bedrijven bij fosfaatrechten’

Den Haag – Extensieve melkveebedrijven moeten worden ontzien bij het nieuwe fosfaatrechtensysteem. Dat vindt Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

In het huidige voorstel wordt er geen onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve bedrijven. “Hiermee neemt de staatssecretaris voor haar verantwoordelijkheid dat er straks minder koeien in de wei komen – wat ze niet wil- , en dat er straks minder weidevogels zijn – wat ze ook niet wil.  Dit beleid is niet goed in evenwicht”, zegt Van der Weijden in een vraaggesprek op Radio 1. Van der Weijden vindt dat bedrijven die het snelst zijn gegroeid en de intensieve bedrijven het meest gekort moeten worden.

Handel in fosfaatrechten

Ook over de mogelijkheid voor de handel in fosfaatrechten is Van der Weijden niet geheel positief. “Dan is het risico dat bedrijven die al intensief zijn nog intensiever worden en dat extensieve bedrijven ook rechten moeten gaan aankopen, terwijl ze nog milieuruimte hebben om te ontwikkelen. Dat is eigenlijk niet goed verdedigbaar. Je kunt je wel voorstellen dat verhandelbaarheid komt onder voorwaarden, bijvoorbeeld dat extensieve bedrijven de rechten niet hoeven opkopen en dat die bedrijven die intensief zijn ook echt moeten betalen voor de rechten en dat zeer intensieve bedrijven helemaal niet meer kunnen uitbreiden.

Cowboygedrag

Van der Weijden constateert dat boeren vorig jaar al zijn gaan voorsorteren op het afschaffen van het melkquotum in april. “Er zijn ook boeren die gewacht hebben tot 1 april en toen snel zijn gaan groeien of zelfs koeien uit Duitsland hebben gehaald, want ze wisten: er komt een ingrijpen aan en hoe meer koeien we hebben, hoe meer productierechten we hebben opgebouwd. Dat is cowboygedrag”, vindt Van der Weijden. “Er zijn ook bedrijven die op een hele nette manier zijn gegroeid. Maar er is toch iets te veel ruimte geboden en moet er nu ingegrepen worden.”

Van der Weijden schreef vorige week samen met Pieter Winsemius, oud-milieuminister tijdens de invoering van het melkquotum een opiniestuk in NRC waarin ze pleiten voor het ontzien van extensieve melkveebedrijven bij het begrenzen van de melkveehouderij.

Beheer
WP Admin