Rundveehouderij

Nieuws 1299 x bekeken 5 reacties

Nederlandse dassen lijken vrij van runder-tbc

Wageningen - Bij 104 dassen die sinds 2012 in Nederland zijn onderzocht, is geen infectie met runder-tbc aangetroffen. Dit blijkt uit onderzoek door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Daarmee is de situatie behoorlijk anders dan in Engeland. Daar zijn runderen en dassen besmet met Mycobacterium bovis, de verwekker van runder-tbc. Het voorkomen van deze ziekte onder runderen heeft grote economische en volksgezondheidsgevolgen. In Engeland is ook doorlopend discussie over de rol van dassen in deze problematiek.

Weinig natuurlijk gestorven dassen gevonden

Het DWHC verricht sinds 2008 pathologisch onderzoek op wilde dieren, maar nauwelijks op dassen. Dit komt omdat maar weinig natuurlijk gestorven dassen worden gevonden, wel verkeerslachtoffers. Die kunnen echter nog steeds worden onderzocht op sommige chronische infecties, zoals runder-tbc.

Oproep om dode dassen op te sturen voor onderzoek

Het DWHC in 2012 samen met enkele dassenwerkgroepen een oproep gedaan om zo veel mogelijk dassen, ook verkeerslachtoffers, in te sturen voor pathologisch onderzoek en screening op runder-tbc. Er werden in totaal 104 dassen voor onderzoek aangeboden. Bij geen daarvan werd de infectie met M. bovis of andere bacteriën uit het Mycobacterium tuberculosis complex aangetoond.

Laatste reacties

 • koestal

  Ze roven wel de legsels van weidevogels,zo zuinig hoeven we  ook niet op dassen  te zijn

 • J@gertje

  Dassenschade wel altijd melden.

 • Marcel

  Zegt me nog niet zoveel zijn de onderzoeksmethodes in Engeland hetzelfde als Nederland

 • J@gertje

  Over andere paracieten en ziekteverwekkers die dassen bij zich kunnen dragen hoor je niets.

 • koestal

  ze zijn toch beschermd in Nederland !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.