Rundveehouderij

Nieuws 5632 x bekeken 25 reacties

86 procent Deense melkveehouders in geldnood

Aarhus - Ruim 86 procent van de melkveehouders in Denemarken kampt met betalingsmoeilijkheden op grond van een te krappe kasstroom wegens de lage melkprijs.

Dat constateert Seges, de bedrijfsadviesorganisatie van de Deense landbouwfederatie LF. Bij de helft is het liquiditeitstekort minstens 5 cent per liter melk en bij 20 procent minimaal 8 cent. Volgens Seges is het risico groot dat een aanzienlijk aantal ondernemers moet stoppen en de melkproductie in gaat zakken.

Denemarken telt 3.257 melkveebedrijven. Daarvan hebben er dus 2.811 financiële problemen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Deense melkveehouders in financiele nood. Dat zonder fosfaatrechten of andere beperkende maatregelen. Hiermee is de groep Europese landen met openlijk zuivelproblemen gestegen tot zeker 4, maar er zullen meer zijn zo niet alle EU landen. Maar we blijven volhouden dat de Vrije Wereld Handel een zegen is voor boer en voedselzekerheid!!
  Gaan bij de beleidmakers de schellen dan nooit eens van de ogen of zijn ze zo gejhersenspoeld dat ze de Vrije Wereld Handel tot geloof hebben verheven. Een geloof mag en kan je nooit aan twijfelen. Het wordt gezien als waarheid, ondanks het feit dat het een Geloof is. Ik Geloof betekent 'Ik weet het niet zeker, ik twijfel'.   

 • farmer135

  Als de melkprijs een tijd zo blijft gaat het in nederland ook die kant op.

 • Mozes

  In Denemarken zijn ze vroegere jaren veel verder opgeschaald dan in Nederland. Denemarken werd zelfs als hét voorbeeld gezien.  Als een lagere kostprijs alleen met opschalen gerealiseerd kan worden ( desnoods grondloos zoals in Nederland) waarom zijn de problemen in Denemarken dan zoveel ernstiger dan bij ons? 

 • farmerbn

  Boeren met de minste schuld zullen het het langste volhouden, ook al zijn ze wat kleiner. Het probleem met die bedrijven is echter dat boekhouder ,consultant ,bankman ,voerboer enz weinig aan die lui kunnen verdienen. Bij veel grotere 'voorbeeld' bedrijven verdient iedereen behalve de boer.

 • farmer4life1

  In Denemarken zijn de banken veel moeilijker, doordat ze zakelijk zijn ingesteld. De dierenwelzijn moet hoger liggen. 

 • alco1

  In Denemarken kon men in het verleden beginnen met boeren zonder rugge (geld) graad.

 • Koen Franken

  Dit hoort nou eenmaal bij de vrije markt , wil je dit niet of kun je hier niet mee omgaan , ga dan met je boterhamtrommeltje naar een werkgever toe .

 • hornblower

  @farmerbn # 4:  JUIST ! JUIST !  JUIST !.  helemaal mee eens.

 • tikka


  Het nadeel van lage rentes is dat veel bedrijven gefinanierd kunnen worden waar maar een heel laag rendement is. Er hoeft vervolgens maar iets te gebeuren met de melkprijs of de rente en je hebt de poppen aan het dansen. Of de overheid dit op moet lossen? ik vind van niet, vrije markt is vije markt.

 • varitron270

  de banken in denemarken zijn moeilijk moet je eens kijken hoe moeilijk de banken in nederland zijn als de grondprijs halveerd

 • farmer4life1

  Waarom laten we alles niet aan de vrijemarkteconomie over? kan er een flink stuk gesneden worden in de overheid. 

  Dit komt omdat er dan  alleen nog maar nadruk wordt gelegd op kapitalisme... waardoor voedselveiligheid bijvoorbeeld in het gedrang komt. Of dat Polen de nieuwe voedsel schuur van Europa wordt. Stel dat daar een bom op valt... Rusland valt binnen of simpelweg om geen monocultuur of monopolie te krijgen. Als alles en iedereen gaat concurreren (Lees jaloezie) maakt dat alles stuk. 

  ik snap dat de overheid veel controles uitvoert... Maar geef daarvoor ook een fatsoenlijké prijs voor terug. 

 • jan doedel

  farmerbn#4 boeren met de minste schuld . hoeveel schuld per kg. melk is dan acceptabel??

 • Vhouder

  in denemarken zijn de melkveehouders allemaal zelfvoorziend in ruwvoer en  hebben  veel grond onder het bedrijf. Mischien is intensief wel beter als extensief.Ik denk dat je je tijd beter opstal kunt besteden tussen de koeien als op de trekker.

 • marco35

  ik denk dat je beter in je tuinstoel kunt gaan zitten hier in bv nederland.

 • Deense boerin

  De problemen in Denemarken zijn van heel andere aard. Er is veel gebouwd in de tijd dat de grondprijzen hoog waren (40.000 euro). Al die bouwerij is gefinancierd met als onderpand de grond. Anders dan in NL is de grond geen vaste waarde op de balans (NL: aanschafwaarde = balanswaarde). De grond wordt ieder jaar per 31 december weer herwaardeerd. Na een tweetal jaren met hoge grondprijzen, kelderden de prijzen tot 17-20.000 euro ha. Gevolgen balans: grondwaarde halveerde en eigen vermogen naar beneden. Gevolg: bedrijven niet solvabel meer. Vaak overgefinancierd. Zolang je de rente en aflossing maar kunt betalen, is er nog niet veel aan de hand. Door de lage melkprijs komt dat nu wel in de knel. Er moet bijgeleend worden om de rekeningen en rente en aflossing te kunnen betalen. Heb je dan een budget bij de bank liggen waarin geen goed resultaat voor 2015 wordt verwacht, dan is de kans groot dat de bank je kredietruimte niet vergroot.

 • Deense boerin


  Agratax2: geen beperkende maatregelen in Denemarken?!

  Max. 2,3 diereenheden/ha is toch aardig beperkend hoor. 1 koe = 1,33 DE en komt de melkproductie boven de 9200 kg koe/jaar, dan wordt dat nog gecorrigeerd. Wij zijn met 140 koeien en 110 ha precies in balans. Iedere koe meer betekent mest afvoeren en dat is niet in alle gebieden even makkelijk.

  Daarbij zijn de milieu-eisen hier erg streng. Grasland moet je iedere 5 jaar vernieuwen. Kunstmestgebruik is stuk lager dan in NL. etc etc etc

 • flyinghollander

  Dan nog weet je dat als agrariër dat grondprijs kan dalen dus neem je een gok en de banken ook, maar ja banken worden wel gered van mismanagement en de agrariër is ja pech.

 • LUCTOR

  Het is niet de melkprijs wat de geldnood veroorzaakt maar de over financiering.

 • LUCTOR

  Het is niet de melkprijs wat de geldnood veroorzaakt maar de over financiering.

 • alco1

  Luctor. Je kunt wel zeggen dat door de overfinanciering de melkprijs niet toereikend is.

 • EMERGO!

  @mozes en farmer4life:
  Jullie hebben deels gelijk. maar probleem is dat men daar een forse stijging van de grondprijs heeft gehad begin 2000. vervolgens is op de overwaarde hergefinancierd. exact hetzelfde als wat hier met de huizenmarkt gebeurde.
  Vervolgens gaan door de crisis banken failliet en worden anderen strenger in de eisen, met als gevolg een negatieve herwaardering van de grond. gevolg daarvan is verdampen van fictief eigen vermogen. Daardoor faillissement voor veehouders. Echter doordat je buurman goedkopere grond te koop heeft staan, zakt ook jou grondprijs. Dus weer een herwaardering. Zie het als een negatieve energiebalans bij een koe.
  Zolang banken failliet gaan en overgenomen worden door grotere banken, zal dit zo blijven in Denemarken.
  Hier in NL is echter de intensiteit hoger, de vraag en dus prijs van grond hoger door industrie, woning, wegenbouw en zelfs natuur en landbouw. Dit is HEt grote verschil met Denemarken.
  Echter een gelijke trend zien we wel in de zwaar overgefinancierde tuinbouw, als je per hectare oordeelt.

 • EMERGO!

  @Deense Boerin: jou verhaal had ik nog niet gelezen, maar we zeggen hetzelfde! Sterkte daar!

 • poldes


  zolang rente en aflossing moeten worden bijgefinancierd heb je te weiig rendent.

  hoe was dit in 2013 en 2014 in Denemarken?  misschien wordt er te weinig voor de melk betaald?  de melkveehouders de financiele westerse crises laten dokken is wel heel makkelijk. maa dat zal beslist niet waar zijn.

 • Genie


  Let op de taal. Af en toe amper te lezen.

 • mbm

  Maar is er wel zoveel verschil met Denemarken. Ook hier zijn de bedrijven soms veel te zwaar gefinancierd en blijft het kaartenhuis staan zolang de hoge grondprijzen in stand worden gehouden. Is het onderhand niet zo dat we met z'n allen op een grote luchtbel staan die vroeg of laat in elkaar klapt? Door de jaren heen bekruipt mij dit gevoel steeds vaker. Als mijn accountmanager mij weer eens de voordelen van nog meer lenen voorspiegelt, want het kan nog wel, voel ik mij steeds ongemakkelijker. 

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.