Rundveehouderij

Nieuws 1663 x bekeken 6 reacties

Ruim 1.100 MDV-melkveestallen

Den Haag - Sinds de start van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) in 2007 zijn er tot eind vorig jaar 1.123 certificaten voor rundveestallen uitgereikt.

De belangstelling voor een MDV-stal neemt nog altijd toe. In 2012 werden zo'n 240 rundveestallen aangevraagd, in 2014 waren dat er 320. Door die toegenomen belangstelling was de rundveehouderij goed voor bijna 50 procent van alle aanvragen. De groei is volgens de Stichting Milieukeur (SMK) te verklaren door veranderende marktomstandigheden, waaronder het afschaffen van het melkquotum. Melkveebedrijven hebben hierop geanticipeerd met een uitbreiding van het aantal dierplaatsen. Daarbij gaat het niet alleen om uitbreiding. Bij een deel van de gerealiseerde dierplaatsen gaat het om vervanging van oude door nieuwe duurzamere stallen.

In 2013 kregen ook vleesveehouders de mogelijkheid om een stal volgens de Maatlat te bouwen. In eerste instantie konden deze bedrijven niet meedoen met de MIA/Vamil-regeling. Maar na goedkeuring door de Europese Commissie in 2014 zijn deze stallen ook opgenomen in de Milieulijst. Inmiddels zijn er voor vijf vleesveestallen stalcertificaten aangevraagd.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  1100 bedrijven die 20 jaar geen cent belasting betalen , over cocurrentie vervalsing of een gelijk speelveld gesproken.

 • kiepel

  Vamil is gewoon een sigaar uit eigen doos. Belasting komt later dubbel zo hard aan. Spreek uit ervaring.

 • abtje

  Cornelis, jij mag ook zo'n stal bouwen. Je bouwt alleen een heel stuk duurder dan gewoon gangbaar. Die jaren belasting wordt nu in een keer vooruit betaald.
  Wat slimmer is is per geval verschillend. Vrijwillig verhogen deze 1100 bedrijven hun kostprijs enorm. Dat krijgen ze nergens terug, dan alleen door belastingvoordeel. Je moet de keuze maar durven te nemen. Geld wat misschien in de toekomst door de belasting afgeroomd kan worden, nu al door de bank in je stal laten verdwijnen.

 • cornelis 22

  Ik bouwde geen mdv stal omdat ik geen geld in gebakken onzin wilde steken ,blijf het onterecht vinden dat ik hier fiscaal voor gestraft wordt.

 • Foxxy

  @ Cornelis , bewust gekozen ?
  niet zeuren !

  ik net zo ! Tekening ingediend, en wat denk je ? Met paar extraatjes viel hij er onder ! Ook bewust voor gekozen !

 • abtje

  @Foxxy, nog onder de regels van 2010 of eerder? Toen mocht je nog een roostervloer hebben. Daarna was die mogelijkheid over. En daar zitten de meeste meerkosten in.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.