RundveeNieuws

Ruim 1.100 MDV-melkveestallen

Den Haag – Sinds de start van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) in 2007 zijn er tot eind vorig jaar 1.123 certificaten voor rundveestallen uitgereikt.

De belangstelling voor een MDV-stal neemt nog altijd toe. In 2012 werden zo’n 240 rundveestallen aangevraagd, in 2014 waren dat er 320. Door die toegenomen belangstelling was de rundveehouderij goed voor bijna 50 procent van alle aanvragen. De groei is volgens de Stichting Milieukeur (SMK) te verklaren door veranderende marktomstandigheden, waaronder het afschaffen van het melkquotum. Melkveebedrijven hebben hierop geanticipeerd met een uitbreiding van het aantal dierplaatsen. Daarbij gaat het niet alleen om uitbreiding. Bij een deel van de gerealiseerde dierplaatsen gaat het om vervanging van oude door nieuwe duurzamere stallen.

In 2013 kregen ook vleesveehouders de mogelijkheid om een stal volgens de Maatlat te bouwen. In eerste instantie konden deze bedrijven niet meedoen met de MIA/Vamil-regeling. Maar na goedkeuring door de Europese Commissie in 2014 zijn deze stallen ook opgenomen in de Milieulijst. Inmiddels zijn er voor vijf vleesveestallen stalcertificaten aangevraagd.

Beheer
WP Admin