RundveeNieuws

NAJK: fosfaatrechten bij overschrijding plafond

Utrecht – Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) pleit voor een beperking van de fosfaatproductie in de melkveehouderij via een systeem van fosfaatrechten, op het moment van overschrijding van het sectorfosfaatplafond. De vereniging heeft hiertoe besloten op basis van de huidige fosfaatproductiecijfers en de verwachte ontwikkeling in de melkveehouderij.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de fosfaatproductie van de veehouderij in 2014 op 172,3 miljoen kilo komt, gebaseerd op definitieve dieraantallen in 2014 en voorlopige voercijfers. Het door de EU opgelegde plafond ligt op 172,9 miljoen kilo. “Voor NAJK was dit een duidelijk signaal”, zegt Koen Bolscher, dagelijks bestuurder bij NAJK met de portefeuille melkveehouderij. “Het nationale fosfaatproductieplafond is een gegeven vanuit huidige regelgeving. Verruiming of overschrijding is voor NAJK op dit moment geen optie.

Ingehaald door de realiteit

In een paar weken tijd hebben we met onze provinciale bestuurders en leden uit onze klankbordgroepen melkveehouderij en intensief een traject van besluitvorming opgezet. Afgelopen week zijn we tot een gedragen, gezamenlijke visie gekomen.”

De grens is voor de melkveehouderij nu bereikt stelt Bolscher. “We hadden dit graag anders gezien en het lijkt misschien raar om te pleiten voor een beperking maar we zijn ingehaald door de realiteit. We gaan niet doorschuiven of uitstellen. We moeten dit oplossen.”

‘Uitwisseling rechten niet tussen sectoren’

Het NAJK-bestuur, bestaande uit afgevaardigden uit alle provinciale AJK’s, heeft ingestemd met een systematiek waarbij de melkveehouderij zelf verantwoordelijk is voor het oplossen van de overschrijding. Bolscher: “De inzet van NAJK is een systeem van fosfaatrechten. Uitwisseling van rechten tussen sectoren is daarbij in principe niet mogelijk. De fosfaatrechten op het individuele bedrijf worden gebaseerd op een referentiemoment in het verleden. We kiezen daarvoor het moment van forfaitaire overschrijding van het sectorplafond. De fosfaatrechten zijn in onze visie wel verhandelbaar binnen de sector.”

‘Beste keuze duurzame zuivelketen’

Bolscher gaat ook in op het verschil tussen de gewenste fosfaatrechten in de melkveehouderij en de bestaande systematiek van dierrechten in de pluimvee- en varkenshouderij. “Dijksma geeft ons drie opties in haar brief aan de Tweede Kamer. Van die drie keuzes bieden fosfaatrechten voor jonge ondernemers de beste oplossing. Fosfaatrechten bieden een ondernemer de ruimte om te sturen via vakmanschap en efficiëntie. Daarmee is dit de beste keuze voor een duurzame zuivelketen. Voor de overige sectoren kan het huidige systeem van dierrechten werken. Wij staan nu echter voor de keuze en kunnen daarin gebruikmaken van datgene wat we binnen de sector al hebben, zoals de KringloopWijzer.”

NAJK wil snel duidelijkheid

Het NAJK wil snel duidelijkheid hebben van het ministerie van Economische Zaken. De organisatie voor jonge boeren wil ‘per direct’ weten waar ze aan toe is, zowel omtrent het referentiemoment als het moment waarop het systeem in werking zal treden. Bolscher: “Belangrijk voor ons is ook dat dit systeem eindig is. De fosfaatrechtensystematiek heeft als doel de fosfaatproductie weer onder het fosfaatplafond te brengen. Binnen dat fosfaatplafond zal de fosfaatkringloop leidend zijn in de bedrijfsontwikkeling en leiden tot een nieuw evenwicht.”

Beheer
WP Admin