Rundveehouderij

Nieuws 2136 x bekeken

Ierland onderzoekt mogelijk BSE-geval

Dublin – Het Ierse ministerie van landbouw onderzoekt een mogelijk geval van BSE bij een koe in County Louth. De verdenking werd ontdekt tijdens een voortdurend controleprogramma van het ministerie. Het vijf jaar oude dier was niet naar een slachthuis gebracht en het vlees is dus ook niet in de voedselketen terechtgekomen, benadrukt het ministerie in Dublin.

Als de besmetting wordt bevestigd, zou dit het eerste geval van gekkekoeienziekte in Ierland zijn sinds 2013. Het ministerie heeft inmiddels de Europese Commissie en andere EU-landen volgens de verplichte notificatie procedures op de hoogte gesteld. Ierland kreeg net deze week de klassering 'verwaarloosbaar risico' voor BSE, maar dat kan weer 'beheersbaar risico' worden als de besmetting wordt bevestigd, voegen de autoriteiten nog toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.