RundveeNieuws

Thieme stelt Kamervragen over speenproblemen bij vaarzen

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over een toename van speenproblemen bij vaarzen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldde in maart dat er meer meldingen waren van afvallende spenen bij vaarzen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn zucht en problemen met de bloedcirculatie in de uier. De officiële term van de aandoening is ischemische speennecrose. Spenen worden eerst blauw of zwart en krijgen blaren. In extreme gevallen vallen de spenen eraf. Ongeveer de helft van de dieren met deze aandoening worden vervroegd afgevoerd.

Thieme vraagt aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken of ze de conclusie van de GD onderschrijft dat deze problematiek het gevolg is van het houderijsysteem in Nederland met geringe beweging, een eiwitrijk rantsoen en open en daardoor koudere stallen. Thieme vraagt Dijksma of ze extra onderzoek wil doen en of er mogelijk verband is met de toenemende melkproductie per koe en de afname van weidegang.

Beheer
WP Admin