RundveeNieuws

Rabobank vreest snel bereiken fosfaatplafond

Utrecht– De Rabobank vreest dat het fosfaatplafond door de melkveehouderij ondanks eerdere maatregelen toch snel bereikt zou kunnen worden, mogelijk nog dit jaar. Dat zegt Marijn Dekkers, Sectormanager Melkveehouderij van Rabobank Nederland.

Hij roept melkveehouders op om collectief de kringloopwijzer en bedrijfsspecifieke excretie in te zetten en minder jongvee te houden om binnen de kaders te blijven.

Ondanks de deze week aangekondigde maatregelen voor grondgebondenheid van de melkveehouderij, die de groei van de melkveesector iets zullen afremmen, verwacht Dekkers dat het fosfaatplafond toch snel bereikt zal worden. Dat komt met name door het benutten van fosfaatruimte die bedrijven nog hebben.

Nog steeds groeimogelijkheden

De grondgebondenheid zorgt voor beperking van de extreem intensieve bedrijven, maar er blijven nog steeds groeimogelijkheden door verwerking van mest en intensivering van extensieve bedrijven. Als melkveehouders de mestruimte die ze hierdoor hebben benutten zal de fosfaatproductie verder groeien, waardoor er dierrechten dreigen.

Kapitaalkrachtige bedrijven investeren in groei

“We zien ook dat de kapitaalkrachtige bedrijven hier al lang op inspelen door te investeren in groei. Deze bedrijven zijn tot nu toe steeds beloond. Eerst door het instellen van het referentiejaar van 2013, nu door het instellen van 2014 als referentiejaar voor de AMvB grondgebondenheid en straks ook als er alsnog dierrechten moeten worden ingevoerd. De bedrijven hebben er bijvoorbeeld al op voorgesorteerd door extra jongvee aan te houden. De ratrace is al eigenlijk al een tijd bezig”, aldus Dekkers. “We spannen op deze manier steeds het paard achter de wagen.”

Dierrechten bij overschrijden fosfaatplafond

Hij verwacht dat de melkveehouders die nu nagenoeg grondgebonden zijn minder snel zullen uitbreiden, omdat de grens voor vrijstelling van het aanschaffen van extra grond bij groei, van 20  kilo fosfaatoverschot per hectare vrij snel bereikt zal worden. Daarnaast voorziet hij dat intensieve bedrijven meteen fosfaatoverschot van meer dan 50 kilo per hectare de eerste 15 procent groei zullen genereren door efficiënter mineralenbeleid door gebruik te maken van de bedrijfsspecifieke excretie. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft al meermaals aangegeven dat het fosfaatplafond van de veehouderij niet overschreden mag worden. Als dit wel gebeurt, zal de omvang van de veestapel beperkt moeten worden door het invoeren van dierrechten, ook voor de melkveehouderij.

Beheer
WP Admin