Rundveehouderij

Nieuws 1025 x bekeken

'Frankrijk moet mikken op kaas, niet op poeder'

Parijs – De Franse melkveehouderij moet op opkomende markten veel meer mikken op kaas dan op melkpoeder. Ook bij het opvoeren van de productie zou kaas een hoofdrol moeten spelen.

Dat stelt de Fédération nationale des producteurs de lait (FNPL), de bond van Franse melkveehouders, in een witboek over het tijdperk na de quota. ''Het gaat veel meer om duizend soorten kaas dan om duizend koeien'', denkt voorzitter Thierry Roquefeuil. Hij stelt dat de FNPL zich veel sterker zal moeten presenteren, zowel op nationaal als op Europees niveau. Ook wil de bond de Franse melk en vooral kaas meer over het voetlicht brengen op internationaal niveau. ''We roepen daarbij de hulp in van onze best presterende leden om als ambassadeur op te treden.''

''Met het eind van de quota hebben de melkveehouders de vrijheid gekregen om te ondernemen'', denkt Roquefeuill. ''Het succes voor de hele Franse sector hangt echter niet af van de kwantiteit maar van de kwaliteit.'' De bond wil ook de in Frankrijk verplichte contracten onder de loep nemen. Daarmee zou met name de exclusieve leverplicht aan één verwerker moeten verdwijnen, zodat de concurrentie tussen de zuivelbedrijven meer mogelijkheden krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.