RundveeNieuws

Sector tevreden met invulling melkveewet

Den Haag – LTO Nederland, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zijn tevreden met de maatregelen van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voor de veehouderij.

Milieudefensie heeft de maatregelen onvoldoende genoemd. De groei van de melkveehouderij gaat door.

LTO, NMV, NZO en NAJK zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is, op de valreep voor het verlopen van het quotumjaar. Volgens de organisaties sluiten de maatregelen aan bij de visie van de sector zelf en bij de door de sector al zelf genomen maatregelen. “In deze visie is de melkveehouderij een sector die grondgebonden is en moet blijven, waar weidegang behouden blijft en waar geproduceerd wordt binnen de milieuvoorwaarden”, aldus de organisaties.

Romijn: AMvB sluit aan op visie sector

Vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO rundveehouderij vindt het goed dat er duidelijkheid is voor de melkveehouders. “De inhoud van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) sluit aan op de visie van grondgebondenheid die de zuivelsector in 2013 heeft gepresenteerd”, zegt Romijn, hij vindt het goed dat er onderscheid wordt gemaakt tussen intensieve en extensieve bedrijven. “Onderschat de opgave niet die er hiermee ligt voor intensieve bedrijven”, zegt Romijn. “Het punt dat we nog missen zijn de regionale kringlopen. We vragen ons af of dit systeem het sluiten van kringlopen voldoende stimuleert. Bovendien valt nu alleen de opgave van de gecombineerde opgave onder de definitie grond. Dat doet geen recht aan het feitelijk grondgebruik vandaag de dag, waarbij afspraken tussen bedrijven worden gemaakt.”  LTO is positief dat op dit punt nog naar de mogelijkheden wordt gekeken.

Natuur en Milieu: mooi nieuws

De provinciale milieufederaties en Natuur en Milieu juichen de extra begrenzing op de melkveehouderij toe, zoals Dijksma die bij de melkveewet heeft opgesteld. “Mooi nieuws voor koeien, natuur én boerenfamiliebedrijven”, zeggen de organisaties. “Het melkquotum wordt nu een mestquotum. Melkveehouders moeten als ze meer dan 2,5 koeien per hectare willen houden extra grond kopen om hun mest op uit te rijden. Dat betekent voor koeien dat er meer weiland overblijft om in te grazen. Dat het mestoverschot en de ammoniakuitstoot beperkt toeneemt. En dat melkplassen, boterbergen én een lage melkprijs voorkomen kunnen worden”,  aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel van Natuur en Milieu.

Akkerman gaat ervan uit dat de melkveehouderij er alles aan zal doen om tegemoet te komen aan de wens om meer koeien in de wei te gaan houden. Bijna de gehele samenleving wil dat, de maatschappelijke organisaties willen dat, de politiek wil dat en de sector zelf wil dat. Dan moet dat kunnen lukken, denkt hij. “Ik ga ervan uit dat de sector dit serieus gaat oppakken.”

Milieudefensie: mestoverschot groeit bij elke uitbreiding

Milieudefensie stelt in een eerst reactie dat de staatssecretaris geen garantie biedt dat de milieugrenzen worden gerespecteerd. Dijksma moet in haar AMvB voorzien in grondgebondenheid. Met dit voorstel kiest de staatssecretaris ervoor dat bij elke uitbreiding het mestoverschot groeit, stelt Milieudefensie.

Beheer
WP Admin