Rundveehouderij

Nieuws 2882 x bekeken 6 reacties

'Te weinig vlees in rundvleeskroketten'

Den Haag - In veel rundvleeskroketten zit minder vlees dan de producent aangeeft. Ook zijn er in veel rundvleeskroketten nauwelijks stukjes en draadjes vlees te vinden, terwijl de reclamefoto's die wel beloven. Dit blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond vrijdag heeft gepubliceerd.

Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10 procent vlees in de kroketten, maar in dertien van de vijftien onderzochte gevallen is een groot deel daarvan niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten trof de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.

Maar er zijn ook kroketten die wel in de buurt komen van de beloofde hoeveelheid vlees, de Kwekkeboom Rundvleescroquetten en de Aldi SnackFan Rundvleeskroketten. De kroketten van Aldi bevatten zelfs iets meer vlees dan op het etiket staat. Alle resultaten staan in de Gezondgids van februari.

Volgens de Algemene Kokswaren en Snackfabrikanten Vereniging heeft de Consumentenbond bij de rundvleeskrokettentest de verkeerde meetmethode gebruikt. Die zogeheten uitpluismethode houdt volgens de brancheorganisatie geen rekening met het vocht- en vetverlies van het vlees bij de bereiding van de vulling van de kroketten. Die bestanddelen worden deels weggekookt in de ragout. "Dit is een onomkeerbaar proces en dus zal er altijd minder vlees fysiek aanwezig blijven in de ragout dan vooraf is toegevoegd aan het recept", aldus de AKSV.

Laatste reacties

 • VLBD

  Hoe was het ook al weer (indertijd toen ik mijn opleiding deed als levensmiddelentechnoloog): als je aardappelkroketten met de 'uitpluismethode' analyseert vind je geen aardappelen. Dit is typisch de methode van stemmingmakerij waarbij de gemiddelde consument op het verkeerde been wordt gezet.

 • Case1056

  ''Die bestanddelen worden deels weggekookt in de ragout. 'Dit is een onomkeerbaar proces en dus zal er altijd minder vlees fysiek aanwezig blijven in de ragout dan vooraf is toegevoegd aan het recept'''
  Leuke tekst is dat, daar kun je alles achter laten verschuilen.
  Zoiets als; ''Kan mogelijk rest sporen van alle diversiteit bevatten'' als het gaat om glutenvrij garantie.
  Garanties op waarheid afgeven gaat alleen maar geld kosten.
  Men houd geen rekening meer met minderheden (en zeurders).
  De meeste consumenten rekenen alleen maar af op de laagste rijs.

 • Case1056

  ''Die bestanddelen worden deels weggekookt in de ragout. 'Dit is een onomkeerbaar proces en dus zal er altijd minder vlees fysiek aanwezig blijven in de ragout dan vooraf is toegevoegd aan het recept'''
  Leuke tekst is dat, daar kun je alles achter laten verschuilen.
  Zoiets als; ''Kan mogelijk rest sporen van alle diversiteit bevatten'' als het gaat om glutenvrij garantie.
  Garanties op waarheid afgeven gaat alleen maar geld kosten.
  Men houd geen rekening meer met minderheden (en zeurders).
  De meeste consumenten rekenen alleen maar af op de laagste rijs.

 • Belgique

  Het leven is net als een kroket; als je weet wat erin zit, hoef je 't niet meer!

 • koestal

  Dan maar een frikandel !

 • Katrijn van Dalen

  VLBD,ik lees nergens dat de uitpluismethode is gebruikt. Alleen dat de de Consumentenbond deze volgens de Algemene Kokswaren en Snackfabrikanten Vereniging heeft gebruikt. Of dat ook echt zo is, blijkt niet uit het artikel.

  Vocht- en vetverlies moeten trouwens sowieso zijn meegenomen in de ingrediëntendeclaratie en zijn dus geen reden dat het % in de kroketten niet deugt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.