RundveeNieuws

Italië gedaagd om €1,3 miljard superheffing

Brussel – De Europese Commissie heeft Italië voor het Europese Hof van Justitie gedaagd vanwege het stelselmatig niet innen van de superheffing. Italië moet nog een bedrag van ruim €1,3 miljard innen.

Italië heeft de superheffing (over een periode van 1995 tot 2009) wel betaald aan de Europese Unie, maar de heffing niet aan de melkveehouders opgelegd. Het gaat om een bedrag van €1,7 miljard van een totaal van ruim €2,3 miljard dat had moeten worden geheven. Een deel daarvan (ongeveer €200 miljoen) wordt nog binnengehaald via een speciale betalingsregeling en ongeveer €200 miljoen wordt als niet meer inbaar beschouwd, bijvoorbeeld doordat bedrijven beëindigd zijn. Blijft nog een bedrag openstaan van €1,343 miljard dat geïnd moet worden in de ogen van de Europese Commissie.

De procedure bij het Europese Hof van Justitie volgt op eerdere stappen, waarbij de Italiaanse overheid al gemaand is de regels na te leven. Het duurt anderhalf tot twee jaar voordat de Europese rechters uitspraak doen. Daarna is er nog de mogelijkheid van beroep.

Als de Europese Commissie uiteindelijk gelijk krijgt, kan die de Italiaanse overheid met een in de tijd oplopende boete dwingen de regels alsnog na te leven.

De superheffing werd in 1984 ingesteld bij de invoering van de melkquotering. Vanaf dit jaar is de superheffing ten einde.

De Europese Commissie heeft donderdag in totaal 23 van de 28 lidstaten voor het hof gedaagd vanwege het niet naleven van Europese regels. Dat heeft betrekking op allerlei niet-agrarische onderwerpen. Nederland behoort niet tot de gedaagde lidstaten.

Beheer
WP Admin