Rundveehouderij

Nieuws 1849 x bekeken

Forse daling export fokvee

Afgelopen seizoen hebben de Nederlandse exporteurs van fokvee flink minder dieren kunnen exporteren.

De teller van exportcertificaten bleef dit keer steken op 22.991 stuks vee, ruim 4.000 dieren minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van exportorganisatie Veepro.

Nog 10% lager

In de praktijk valt het werkelijk aantal exporten vaak nog zo'n 10% lager uit, vanwege het verstrekken van exportcertificaten voor transporten die achteraf niet zijn doorgegaan.

De daling komt niet als verrassing, gezien het tumult in de Nederlandse melkveehouderij. Fokvaarzen waren, met prijzen tot €1.350 per stuk, flink aan de prijs omdat veel melkveehouders in Nederland, na het wegvallen van het melkquotum, hun bedrijf hebben uitgebreid of wilden voorsorteren op een nieuwe beperking voor hun bedrijfsomvang.

Duur vee en hoge kosten

Duur vee in combinatie met, volgens Veepro, hoge kosten voor het testen van de vaarzen op verschillende ziektes maakten het voor de exporteurs mild uitgedrukt geen gemakkelijk jaar om dieren in het buitenland aan de man te brengen. Desondanks is het de exporteurs toch gelukt bijna 23.000 fokvaarzen te exporteren. Ruim 13.500 van deze dieren bleef binnen de EU.

Subsidies op import

Belangrijke afnemers binnen de Europa waren Roemenië, Spanje en Groot Brittannië. Buiten de EU zijn het Rusland en Jordanië die volop dieren importeren. Ook Marokko en in wat mindere mate Algerije zijn goede klanten. Subsidies op import spelen in deze derde landen vaak een belangrijke rol.

Marktsentiment kan snel omslaan

Op dit moment gebeurt er weinig in de markt. Wereldwijde lage melkprijzen maken dat veehouders niet in de rij staan om vaarzen te importeren. Dit terwijl het aanbod momenteel meer dan voldoende is bij prijzen rond de €1050. Dit bewijst maar weer eens hoe snel marktsentiment kan omslaan. Begin dit jaar was er nog weinig aanbod en zeer veel vraag als gevolg van de juist relatief goede melkprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.