Rundveehouderij

Nieuws 1249 x bekeken

Arrestatie in zaak bedreiging Fonterra

Auckland – De Nieuw-Zeelandse politie heeft een 60-jarige zakenman gearresteerd in verband met dreigementen om babyvoeding te vergiftigen.

Dat hebben de autoriteiten in Auckland bekendgemaakt.

De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het versturen van dreigbrieven naar zuivelonderneming Fonterra en belangenorganisatie Federated Farmers. De twee brieven werden verstuurd in november 2014.

Bestrijdingsmiddel

Gedreigd werd om babymelkpoeder te vergiftigen met het bestrijdingsmiddel 1080 (natriumfluoracetaat) als Nieuw-Zeeland niet voor het einde van maart dit jaar zou stoppen met het gebruik van dit middel. Dit middel wordt op grote schaal ingezet tegen veel plaagdieren en leidt volgens dierenrechtengroepen tot een langzame en pijnlijke dood.

Terughaalactie

Het dreigement, dat in maart 2015 publiek werd gemaakt, zorgde voor veel onrust in Nieuw-Zeeland. Uit voorzorg werden onder meer tienduizenden testen uitgevoerd op babymelkpoeder. Daarbij zijn zover bekend geen sporen van het middel 1080 aangetroffen. Ook werd babyvoeding uit voorzorg uit de schappen gehaald en beschermd opgeslagen. Ook China, een belangrijke importeur van Nieuw-Zeelandse zuivel, nam veiligheidsmaatregelen en eiste extra controles.

Motieven onbekend

Over de mogelijke motieven van de man is nog niets bekendgemaakt. Als de verdachte in de rechtbank van het Manukau-district schuldig wordt bevonden, kan hij tot rekenen op een celstraf tot maximaal 14 jaar.

Groot onderzoek

De politie spreekt van één van de grootste onderzoeken in de afgelopen jaren. Voor operatie Concord werden 35 rechercheurs en ondersteunend personeel vrijgemaakt. De totale kosten van het onderzoek zijn opgelopen tot meer dan €1,7 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.