Rundveehouderij

Nieuws 1174 x bekeken

Nieuw BVD-vaccin tegen type 1 en 2

Alkmaar - Diergeneesmiddelenfabrikant Boehring Ingelheim heeft een nieuw vaccin tegen Bovine Virale Diarree (BVD) ontwikkeld.

Het nieuwe Bovela-vaccin is het eerste vaccin dat zowel serotype 1 als 2 bevat. Daarnaast vermindert het vaccin de klinische symptomen en voorkomt het het ontstaan van persistent geïnfecteerde dieren door stransplacentale infectie, de zogenaamde dragers. Hiervoor moet een koe drie weken voor de dracht worden gevaccineerd. Door vlak voor de dracht te vaccineren is volgens Boehring Ingelheim geen boostervaccinatie nodig zoals bij andere vaccins wel gebruikelijk is. De kosten voor het vaccin verschillen per dierenarts.

BVD is niet behandelbaar en besmette runderen vertonen verschillende klinische symptomen als verminderde vruchtbaarheid, abortus, verminderde melkproductie en verminderde groei. Probleem bij BVD zijn de dragers, dieren die het virus uitscheiden maar zelf geen klinische verschijnselen vertonen. Op deze manier kan een veestapel ongemerkt besmet raken. Binnen de Europese Unie is het percentage runderen dat positief test op afweerstoffen tegen BVD ongeveer 60 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.