Rundveehouderij

Nieuws 7601 x bekeken 3 reacties

Dierenartsen overvallen door nieuwe antibioticaregels

Wageningen - Bijna driekwart van de geborgde rundveedierenartsen is 'overrompeld' door de nieuwe antibioticaregels die per 1 januari 2015 gelden. Dat meldt de website Veearts.nl.

In het reglement voor geborgde rundveedierenartsen zijn nieuwe regels rondom intercollegiale toetsing en inhoudelijke beoordeling van het periodieke bedrijfsbezoek. Veel dierenartsen vinden dat de nieuwe regels niet bijdragen aan het doel: minder gebruik van antibiotica en vermindering van de resistentie. Zij zien meer in het verplichte 'verbetertraject' voor 'veelvoorschrijvers' mits de aanpak goed afgestemd is. Want soms vinden ketenorganisaties het verbruik op een bedrijf toelaatbaar, terwijl de dierenarts wordt gemaand om actie te ondernemen op dat bedrijf.

Verder hebben de dierenartsen grote moeite met het gebruik van de medicijngegevens van de praktijk en hun veehouders. De certificerende instelling mag hierover beschikken en deze naar eigen inzicht doorgeven aan derden. Dat autoriteiten als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) de gegevens krijgen is prima, maar het gaat te ver dat een certificerende instantie bepaalt waar de informatie naar toe gaat.

In een survey, uitgevoerd door het Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD), namen 178 van de 810 geborgde rundveedierenartsen deel. Van de 178 deelnemers is 54 procent lid van de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvD, 15 procent van het CPD, 16 procent van allebei en 15 procent is geen lid van een beroepsvereniging. Veel nieuws over regelingen komt via Tijdschrift voor Diergeneeskunde (van de KNMvD) naar buiten. Niet-KNMvD leden ontvangen dit blad niet, en dat is dan ook één van de redenen dat de nieuwe regels een groep dierenartsen slecht bereikt.

Laatste reacties

  • koestal

    Boeren worden ook steeds overvallen met nieuwe regels

  • japke33

    Optreden!

  • japke33

    Optreden dan veeartsen!

Of registreer je om te kunnen reageren.