Rundveehouderij

Nieuws 2175 x bekeken 2 reacties

Eerste Brabantse 'BZV-vergunning' voor geitenbedrijf

Rijswijk - Geitenhouder Westerlaken uit Rijswijk, gemeente Woudrichem, krijgt als eerste een nieuwe omgevingsvergunning op basis van de Brabantse strengere landbouwregels.

De ondernemer, die een van zijn stallen gaat uitbreiden, scoort een ruime voldoende op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Het bedrijf scoort vooral goed op fijnstof, mineralenkringloop, gezondheid, geurimpact, verbinding met de omgeving en biodiversiteit.

"Het is goed om te zien dat deze ondernemer kan ontwikkelen in balans met zijn omgeving," aldus Yves de Boer, gedeputeerde Ruimtelijke ontwikkeling en Landbouw in Noord-Brabant. "Hij is de eerste ondernemer die de stap zet naar de zorgvuldige veehouderij volgens de BZV. Ik verwacht dat er velen volgen." Hoeveel bedrijven dat zijn heeft de provincie nog niet in beeld omdat de vergunningaanvragen via de gemeenten loopt.

Het bedrijf van Westerlaken had in 2007 al een milieuvergunning gekregen voor uitbreiding naar duizend melkgeiten en zevenhonderd opfokgeiten. Nu kan die uitbreiding ook daadwerkelijk gerealiseerd worden met een grotere stal, een nieuwe melkstal en meer capaciteit voor ruwvoer en mest. Westerlaken geeft aan dat het detailniveau soms wel erg ver ging, maar met de deskundige hulp van zijn adviseur viel het doorlopen van de BZV uiteindelijk mee.

Volgens Jan de Groot, projectleider DLV Bouw, Milieu en Techniek B.V. en adviseur van Westerlaken moest ondanks het hebben van een milieuvergunning toch de cumulatieve geurhinder inzichtelijk gemaakt worden. " Voor een geitenbedrijf is dit extra spannend, bij een overbelasting kunnen zij geen reducerende maatregelen treffen. Toen bleek dat de omgeving niet overbelast was voor het onderdeel cumulatieve geurhinder konden we verder. De omgevingsdialoog heeft Westerlaken zelf met zijn omgeving gevoerd. Zij wensten hem veel succes toe met de nieuwbouw."

ZLTO noemt het een 'goede ontwikkeling' dat de vergunningverlening nu op deze manier blijkt te werken. Volgens een woordvoerder worden op deze manier normen op het gebied van milieu, landschap en dierenwelzijn gecombineerd.

De beoordeling via de Brabantse BZV is niet onomstreden omdat het een extra eis is bovenop landelijke normen voor het verlenen van vergunningen. Veehouders hebben in het Brabantse systeem de keuzevrijheid om hun pakket van verbeteringen zelf samen te stellen. De provincie heeft de BZV samen met de partners waaronder ZLTO in het Brabant-beraad opgesteld. De BZV is een uitwerking van de regels van de Verordening Ruimte 2014 die medio maart 2014 in werking trad.

Laatste reacties

  • koestal

    ik dacht eerst aan Boer Zoekt Vrouw

  • w v gemert

    Nee BZV staat Boeren Zonder Vergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.