Rundveehouderij

Nieuws 2795 x bekeken

Uitslagen furazolidon-onderzoek betwist

Tilburg - Uit een contra-expertise die is uitgevoerd bij de koeien van veevoerhandelaar Kats in Lopik komt naar voren dat minder dan de helft van de dieren het afbraakproduct AOZ heeft uitgescheiden.

Volgens raadsman Joost de Rooij van de handelaar en veehouder is er dan ook geen reden meer om de dieren af te voeren.

AOZ is een afbraakproduct van de verboden stof furazolidon die is aangetroffen in soja, die door de veevoerhandelaar is verkocht aan rosé-kalverhouders en die hij zelf heeft gebruikt als veevoer.

Eerder kwam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot een tegenovergestelde conclusie over het percentage dieren dat AOZ uit zou scheiden.

Volgende week wordt de rechtszaak over de veevoerhandelaar voortgezet. Dan behandelt het College van beroep voor het bedrijfsleven ook de zaken van twee afnemers/kalverhouders van de handelaar.

De zaken van een aantal andere rosé-kalverhouders, die ook voer hebben gehad van de handelaar in Lopik, zijn deels behandeld. In twee gevallen is een verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, een derde zaak moet nog voorkomen. In deze gevallen is nog geen contra-expertise uitgevoerd.

In totaal hebben tientallen bedrijven te maken gehad met vervuild voer, met name in de kalverhouderij en de varkenshouderij. In de varkenssector zijn bedrijven wel geblokkeerd geweest, maar zijn geen dieren vernietigd. In de vleeskalverhouderij is al wel een aantal dieren vernietigd, maar een aantal bedrijven verzet zich daar tegen, omdat ze testuitslagen betwisten en/of het niet eens zijn met het ruimingsbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.