RundveeNieuws

Flink verschil in cijfers zuivel en CBS

Doetinchem – De cijfers die Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in Den Haag verspreidt over de exportwaarde van babymelkpoeder stroken niet met de cijfers die de zuivelindustrie presenteert.

Vorige week publiceerde Boerderij.nl een bericht van CBS met daarin de melding dat de exportwaarde van babymelkpoeder naar Azië €2,6 miljoen is. Lezers van de website reageerden op dit lage bedrag en vroegen zich hardop af of dit correct is. CBS bevestigde maandag de juistheid van het bericht.

Het jaarverslag van FrieslandCampina geeft echter een omzet van €600 miljoen aan voor de export van zuivelproducten naar China. Het leeuwendeel daarvan is kindervoeding. De totale export is dan nog groter, want gegevens van andere exporteurs (Danone/Nutricia, Ausnutria en andere) zijn dan nog niet eens meegenomen.

Dat de financiële verschillen tussen de exportwaarde die CBS en FrieslandCampina presenteren zo enorm zijn, is niet anders te verklaren dan dat de partijen verschillende definities hebben over wat er bij de omzetwaarde voor babymelkpoeder wordt meegeteld en wat niet.

Beheer
WP Admin