Rundveehouderij

Nieuws 2916 x bekeken 19 reacties

Schreijer wil inzicht EC in kostprijs melk

Brussel - De Europese Commissie moet inzicht geven in de kostprijs van melk in Europa. Dit stelt europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) naar aanleiding van een onderzoek van de Dutch Dairymen Board (DDB).

Blijkens dit onderzoek produceren veel boeren hun melk met verlies. De productiekosten bedragen in Nederland circa 45 cent per liter, terwijl de boeren circa 37 cent ontvangen.

"Op deze manier blijft er geen brood op de plank bij de familiebedrijven", zegt Annie Schreijer. "De gezinsbedrijven zijn juist erg belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. We moeten ze wel overeind houden."

Schreijer gaat schriftelijke vragen stellen aan de Europese Commissie over de kostprijs van de melk. "Waar blijft de euro die de consument hier betaalt voor een liter melk?", wil Schreijer weten.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Doe dit dan ook direct even voor de pluimvee en varkenshouders!

 • Koen Franken

  Inderdaad wel heel vreemd dit , als ze dan toch bezig kijk dan inderdaad ook even naar al die andere sectoren

 • HJ O R

  Klopt, naar andere sectoren moet ook gekeken worden, maar dit heeft alles te maken met een goede belangenbehartiging.
  De DDB en de NMV hebben dit prima op orde, dit kan men niet zeggen van LTO.
  Van de andere belangenbehartigers weet ik te weinig om daar over te oordelen.

 • j.r.j.porsius1

  Annie moet toch ergens beginnen!

 • gerrit.lammertink1

  Heb het filmpje een aantal keren gezien en vraag me af of de DDB en NMV nog wel serieus te nemen is?? Zag toch een uiterst moderne stal met ook nog twee duurdere trekkers voor klusjes waar ze maar een halfuurtje per dag gebruikt worden!!

 • spits761

  in 1e reactie,goed dat ze het aan de kaak stelt.De feiten zijn echter weerbarstiger,de melk word nog altijd boven kostprijs uitbetaald!!Dat is wel anders in andere sectoren,denk eens aan de varkenshouders die al jaren tegen kostprijs of zefs onder kostprijs moeten produceren !!En daar geen euro subsidie voor krijgen.Konijnenhouderij misschien nog wel erger om over devleesveehouderij maar niet te spreken,dus annie voortaan beter je huiswerk doen en het opnemen voor de sectoren die echt je aandacht verdienen!!!

 • gjh

  fendt 307 jij begrijpt het alleen de lto,ers nog niet, hoe blind kan je zijn

 • Fermer

  @gjh, het maakt denk ik niet uit of ze blind zijn of niet, zei zitten aan tafel en hun achterban blijft hier mee instemmen. Volgens mij de NMV en DDB niet, of heb ik het mis? De NMV vertegenwoordigd toch één derde van de boeren, die zouden ook een stem moeten hebben, net als dat in de politiek de kleinere partijen ook gehoord worden. Wat dat betreft kan de LTO zich ook veroorloven doof te zijn. LTO zou de achterban vertegenwoordigen wordt altijd gezegt, maar dat zijn dus niet alle boeren, zoals wij ook wel weten. In die zin erg mooi dat Annie Schrijer dit oppakt. Zou inderdaad voor alle sectoren moeten gelden, maar kan nog komen, dit is misschien het begin, naar aanleiding van het DDB-onderzoek.

 • alco1

  We willen het nog steeds niet accepteren dat vraag en aanbod de prijs bepalen en alleen een wereldwijde regulering hier invloed op kan hebben.

 • veldzicht

  En dan weet je de kostprijs en wat dan ?als de prijst te laag is moet de eu de rest dan bijpassen o.i.d. ,bij een vaste prijs van 45 cent rijdt straks
  ieder boertje in een dure fendt trekker,volkomen zinloos onderzoek.

 • Fermer

  Volgens mij gaat het erom dat je inzicht krijgt waarom de kostprijs/productieprijs nu in veel gevallen niet gedekt wordt. Nu is het adagio opschalen om de kostprijs te verlagen, is dit voldoende of spelen er meer factoren mee die de kostprijs verhogen die aangepakt zouden kunnen worden, individueel als boer of sectorbreed?
  Sommige factoren zijn bewust kostprijsverhogend omdat er daarmee kwaliteitsonderschijdt ontstaat, waardoor je product beter in de markt komt te liggen. Hoe groot is die markt?
  Is de opbrengstprijs te laag omdat de marges oneerlijk worden verdeeld?
  Is het niet goed om onze concurrentiepositie in kaart te brengen?

 • alco1

  Nogmaals. Vraag en aanbod bepaald de prijs. De kostprijs bepaal je voor je zelf. Het kan best zo zijn dat blijven zitten waar je zit, zonder te gekke investeringen beter inkomen geeft dan boven je hoofd groeien.

 • veldzicht

  Die koeboeren moeten niet altijd zo lopen te jammeren als het een
  beetje tegen zit,ik heb nogal wat kennissen in de glastuinbouw daar
  weet je echt wat slechte prijzen zijn, velen zitten tegen de rand van afgrond die lopen veel minder te miepen,
  bij varkens en kippen is het niet veel beter,neemt niet weg dat in
  veel sectoren de tussenhandel een veel te groot deel van de winst pakt
  en de producent maar moet zien wat er over blijft.dan praten we nog maar niet om allerlei onzinnige peper dure milieu maat regelen die de overheid oplegt vanwege de uitkomst van een of ander flut onder zoekje.waar vaak niks van klopt.

 • Bergop Heuvelland

  Er wordt al jaren gepraat over het verschil tussen de consumentenprijs en producentenprijs. Dus blij dat Schreijer dit nogmaals aan de orde stelt.

 • LUCTOR

  Annie loopt achter de feiten aan het is een kwestie van vraag en aanbod zolang het aanbod hoger is als de vraag zal de prijs niet kosten dekkend worden dus in principe is het gunstig voor de overblijvers.
  Op familie bedrijven werken een hoop onbetaalde krachten die een band hebben met het bedrijf door het wegvallen van dit soort bedrijven moet er met betaalde arbeid gewerkt worden en is het bedrijf een kort leven beschoren als het onder kostprijs produceert.
  De familie bedrijven zijn dus nodig om goedkoop te produceren zodat de keten na de producent er een goed belegde boterham aan heeft.

 • Paul Grefte

  Als de melkprijs structureel 5 cent stijgt, komt er ruimte om zo'n €15.000,- meer voor een hectare grond te betalen. Omdat er in Nederland continu vraag naar grond is, zul je dan ook zien dat deze gewoon nog duurder wordt..... De kostprijs volgt de opbrengstprijs!
  M.a.w. wees slim, en heb je kosten onder controle.
  Dat de NMA eens naar de verdeling in de keten kijkt zou overigens een goede zaak zijn!

 • metal

  Zo lang er in Nederland nog boeren tegen idiote prijzen worden uit gekocht zullen de prijzen voor grond en gebouwen hoog blijven dit noemen die dikkoppen van LTO eerlijke concurrentie. deze boeren moeten eerst maar eens een beste belastingaanslag krijgen net als die met subsidie vet gemeste ruilverkavelingsboeren en dit spul loopt te schreeuwen dat je makkelijk voor 35 cent kan melken.
  De boeren die een bedrijf zonder deze hulp moeten opbouwen moeten er hard voor werken tegen een laag uur tarief

 • Broer

  Naieve aktie van haar. Blij dat ik niet op haar gestemd heb.

 • Fermer

  @Alco1, zoals jij stelt dat vraag en aanbod de prijs bepalen, dan zijn we dus onze eigen vijand, want wereldwijd reguleren gaat niet lukken, want er zijn veel teveel belanghebbende om het aanbod groot te houden, of nog groter. Het Canadese systeem is het goede voorbeeld van een door boeren uitgevoerde regulering. Het Europese quotumsysteem werkte in die zin ook niet, want dat werd door de politiek te hoog aangehouden omdat die belang hebben bij een goedkope voedselvoorziening. Als je het zo bekijkt, en ik denk dat je daar gelijk in hebt, dan zijn alle andere akties zinloos. Of......., je moet je onderscheiden in je produkt, maar dan is nog de vraag of de boer/primaire producent daar in mee mag delen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.