Rundveehouderij

Nieuws 3033 x bekeken 6 reacties

Weidegang weinig effect op gedrag koe bij melkrobot

Maassluis – Als melkveehouders met een melkrobot weidegang goed organiseren hoeft dat geen nadelig effect te hebben op het bezoekgedrag van de koe en het aantal melkingen.

Dat meldt Lely Farm Management Support op basis van bedrijfsgegevens van ruim tweehonderd melkveehouders die hun koeien weidegang bieden.

In het onderzoek zijn het aantal melkingen en het robotbezoek van de laatste maand voorafgaand aan de beweiding en de eerste maand van beweiding met elkaar vergeleken. Het aantal melkingen daalt van gemiddeld 2,66 melkingen per koe per dag naar 2,56 melkingen. Deze zeer kleine daling van een paar procent is geen probleem en wordt ook niet als negatief ervaren. Het is wel belangrijk om op de juiste manier de koeien te sturen. Een weideselectiepoort is daarom noodzakelijk zodat koeien met (bijna) melkpermissie niet eerst de wei in gaan.

Het aantal weigeringen, maat voor het robotbezoek, daalt van 3,43 naar 2,77. Ook daar is geen probleem, mits de veehouder maar in de gaten houdt dat alle koeien wel frequent genoeg worden gemolken. Het robotbezoek wordt tijdens opstallen gestimuleerd doordat de koe als beloning krachtvoer krijgt. Tijdens de weidegang is het de kans op betreden van een nieuwe weide dat de beloning voor de koe is.

Het krachtvoerverbruik daalt tijdens de weidegang ook. Het gaat van 21 naar 20 kilo per 100 kilo melk. Een bedrijf dat 4.000 liter per dag produceert bespaart zo dus 40 kilo krachtvoer per dag. Dat komt overeen met ongeveer 10 euro per dag. De besparing komt tot stand door de iets hogere voederwaarde en betere benutting van vers gras in combinatie met een iets hoger percentage restvoer.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er zijn misschien kleine verschillen maar er wordt niet vermeld wat die 200 boeren hier allemaal voor hebben gedaan: Drie keer koeien ophalen uit de wei, morgen- en avondweide aanbieden, wei bloten, wei afmaken etc. Daar komt nog bij dat de koeien vaak ook nog voer uit de mengwagen krijgen. Ipv een hele wagen krijgen ze een halve en dat scheelt nog geen 3 minuten werk dus veel sores voor hetzelfde resultaat. De (slechte) resultaten van de overige boeren met weidegang en robot zijn niet vermeld.

 • beenackers

  Ook farmerbn is helaas iemand die vol zit met vooroordelen. Hier wordt al 17 jaar lang robotmelken en weidegang succesvol gecombineerd. En het is zo simpel. In het voorjaar de deur open en in het najaar weer dicht doen. Tussendoor dus 24/24 uur de koeien de keuze geven of ze naar buiten willen. Ook hier zakt het aantal melkingen met zo'n 0,2 maar de produktie (BSK) blijft op het zelfde niveau. We halen nooit een koe op uit de wei, ze komen van zelf wel terug. En de wisselende hoeveelheid voer die er daardoor binnen nodig is, dat wordt prima in de gaten gehouden door de Vector. Deze brengt pas weer nieuw voer als het oude bijna op is.

 • japke33

  @beenackers, je kunt de deuren wel open zetten in het voorjaar, maar bewijs maar eens aan de melkfabriek dat je koeien dan 6 uur per dag buiten zijn!! Daar zijn ze het niet zomaar mee eens, en daardoor hebben boeren toch het deksel op de neus gekregen toen ze hun weidepremie wilden innen. Niet elke koe wil 6 uur per dag buiten zijn, en als ze dan weer naar de robot gaan, dan blijven ze lekker binnen liggen. En dan ben je al in overtreding!

 • koeboertje

  Als je alleen voor de premie de deur openzet kun je er beter niet aan beginnen japke 33 , ik denk dat je dan meer kosten maakt dan de weidepremie is.
  Je benut het kostbare gras dan niet efficient genoeg, je hebt het meeste voordeel, lees de minste kosten als je koeien zoveel mogelijk vers gras eten
  Teveel bijvoeren lokt de koeien naar de stal, dus niet doen!

 • farmerbn

  @beenackers: Wij hebben maar 15 jaar ervaring met robotmelken maar elk jaar als de deur van de stal open gaat, geven de koeien veel minder melk. Dat was niet erg omdat we een melkquotum hadden en die toch wel volmolken. In de toekomst is het anders en is het wel jammer dat de koeien fors in productie zakken.
  In het voorjaar blijven de koeien te lang in de wei en vergeten ze de robot en in de zomer/najaar krijg je ze niet genoeg buiten en dan moet je alsnog het gras zelf ophalen.

 • beenackers

  @japke: Ik heb nog nooit een weidepremie gekregen omdat mijn melkfabriek daar nog niet aan deed. Dit jaar zal het voor het eerst wel gaan gebeuren. Maar al keurt mijn fabriek mijn manier van weidegang af, dan nog heb ik genoeg punten om voor de premie in aanmerking te komen. Ooit is hier een test gedaan met koeherkenning op de in en uitgang, en toen kwamen de dieren hier tot gemiddeld tot 8 uur 15 min weidegang. De variatie lag tussen de 0 en 20 uur.
  @farmerbn: Je 1e reaktie klonk niet als een robotboer maar nu blijk je toch al veel ervaring te hebben. Het enige probleem dat ik misschien bij jouw situatie zie is dat de stal niet helemaal optimaal is. Dat hadden wij namelijk de 1e jaren ook, maar na een grondige renovatie komen de dieren graag uit zichzelf terug. En je moet niet te snel in de stress schieten als er eens een koe iets te lang wegblijft. Ooit komt ze wel weer.Je moet het systeem durven los te laten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.