Rundveehouderij

Nieuws 4386 x bekeken 33 reacties

Alterra: weidegang in 2020 naar 57 procent

Rotterdam/Den Haag - De ondertekenaars van het Convenant Weidegang slagen er niet in om de eigen doelstellingen te halen. Dit stelt Milieudefensie op grond van een onderzoek dat Alterra in opdracht van de milieuorganisatie heeft gedaan.

Nu staat nog 65 procent van de koeien buiten, tegen 72 procent drie jaar geleden. Richting 2020 gaat het percentage naar nog maar 57 procent.

Het rapport is maandagmiddag gepresenteerd in Rotterdam. Daarbij waren alle ondertekenaars van het Convenant Weidegang aanwezig. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina kreeg een prijs uitgereikt voor stimulering van de weidegang. Het bedrijf verdubbelt per 1 januari 2015 de weidegangpremie (zij het deels gefinancierd uit het bestaande melkgeld). Ook Wageningen UR viel in de prijzen. Cono, de zuivelcoöperatie die de leden het eerste ging belonen voor weidegang, kreeg de derde prijs.

De zuivelindustrie en melkveehouderij erkennen dat de weidegang in Nederland onder druk staat, maar Kees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij, stelt dat de Nederlandse melkveehouderij er zonder maatregelen nog slechter voor had gestaan qua weidegang.

De zuivelindustrie en LTO hanteren overigens anders cijfers dan Alterra en Milieudefensie doen. Dat is met name omdat de zuivelindustrie en LTO ook deelweidegang meetellen voor de meting van weidegang. Daarmee komt de melkveehouderij nog op 81 procent weidegang in 2013, tegenover 65 procent weidegang volgens Alterra in dit jaar.

Uitgedrukt in nuchtere aantallen, zijn er dit jaar 16.000 koeien meer bij gekomen die nooit buiten komen, aldus Alterra. Tussen 2015 en 2020 gaat het aantal koeien in de wei bovendien jaarlijks verder afnemen, verwacht het onderzoeksinstituut.

Laatste reacties

 • alco1

  Het LTO en de FC destijds genoeg gewaarschuwd dat sommige initiatieven tegen ons gebruikt zullen worden.

 • agratax2

  Koeien het zijn net mensen, kiezen steeds meer voor het gemak en blijven lekker op stal dichtbij de goed gevulde bak en fris schoonwater uit de kraan. Mensen gaan toch niet meer de tuin en de natuur in om hun eten bij elkaar de zoeken. Waarom de koe dan wel??

 • A1967

  Ja agratax, dat is verstandig, om koeien die nog steeds dierlijke instincten hebben, te gaan vergelijken met mensen, kun je milieuorganisaties nog blijer maken.

 • haam

  FC heeft een prijs gekregen hadden ze die ook zelf betaald net zoals wij weidemelk toeslag krijgen welke wij ook
  zelf betalen ..

 • w v gemert

  Sigaar uit eigen doos, beste rundveehouders !!

 • koestal

  laat de consument de weidegang betalen ,die wil dat toch zo graag,maar die gaat anderzijds weer voor de kiloknallers,veel bla bla maar de knip op de op de portemonnaie

 • japke33

  misschien was de doelstelling niet realistisch! Maar het mooie aan doelstellingen is... je kunt ze altijd bijstellen!

 • trijnie

  Ik heb hier al vaker uitgelegd: consumenten betalen wel degelijk voor weidegang. Jullie vrouwen moeten het boodschappen doen maar eens aan de mannen overlaten. En dan niet naar winkels als aldi en lidl.
  Want daar verkopen ze veelal zuivel uit Duitsland.

 • info104

  Trijnie; vrouwen kopen de melk ook het goedkoopste in want dan kan de man zijn huis of auto weer inruilen of afbetalen . De doorsnede vrouw koopt geen levensmiddelen die duurder zijn dan normaal zij gaan meer en meer op koopjes af. En dan die melkfabriek moet zich niet bemoeien met hoe die boer zijn melk aan de fabriek levert , die moet de melk verwaarden in de vorm van div. producten zodat de boer een fatsoenlijke prijs ontvangt, de boer is verantwoordelijk voor de kwaliteit dat deze optimaal is om de fabriek er wat goeds van maken kan. Laat een ieder in het productie proces zijn verantwoording nemen, de boer bemoeid zich toch ook niet met de bakker die het brood voor hem bakt, dat is niet zijn taak dat is de NVWA die dat controleert.

 • Warmelo

  Koe in de wei, boer a/d ketting? Melkbus voor donatie a/h Hek voor de weidende boer/koe! Doet de melkbus ook nog meer dienst als alleen voor Carbid schieten!

 • Marcel v

  Wat heb je precies uitgelegd trijnie want er word nog steeds meer weidemelk opgehaald dan verkocht dus er moeten wel meer koeien naar binnen !

 • trijnie

  Marcel v, ik zal er eens extra opletten maar volgens mij staat er meer weidmelk bij de supers maar ik kom maar bij een tweetal verschillende supers en kies veelal voor bio als het er is.

 • koestal

  melkveehouders hebben tegenwoordig heel comfortabele stallen met o.a. waterbedden

 • trijnie

  Koestal, snap het dan: ik wil de koeien hier voor mijn raam niet kwijt.
  Geef koeien de keus en ze zullen echt vaak hun matrasjes verlaten voor lekker mals gras, de zon en beweging.

 • kleine boer

  trijnie wat is bio? Volgens mij is de melk altijd wit behalve als er 1 met hoorns gepikt heeft en er bloed bij zit.Wat bij aanbinden weer niet voorkomt....Bij ons veel vrije keus zijn vaak meer binnen als buiten te vinden. Kalveren gaan niet eens naar buiten als je ze niet naar buiten duwt koe is gewoonte dier vind alles wat anders is als gewend niet prettig

 • alco1

  Weidegang is ook vreten uit een bord waar weidegenoten zitten te schijten.

 • japke33

  @trijnie, dat is niet waar wat je zegt. Wij lieten de koeien een paar jaar geleden de keus: naar buiten of naar binnen. En wat denk je? Eerste paar weken even een paar uurtjes naar buiten, maar al snel hoefden ze niet meer zo nodig. En bleven ze liever binnen. En dat mag dus niet van de fabriek, verplicht 6 uur per dag naar buiten, weer of geen weer!
  Het gaat tegen mijn principes in om ze verplicht naar buiten te sturen en de deur op slot, dus dan maar lekker binnen blijven. (waar ze van alle gemakken voorzien zijn).

 • Eekterman

  Wie betaald bepaald, het onderzoek is in opdracht van Milieudefensie uitgevoerd, dus wordt er naar een uitkomst gerekend die past in het straatje van deze club, zo ben je verzekerd van vervolg opdrachten.

 • fpklessens

  Nogal logisch dat ze binnen willen als je ze daar voert

 • trijnie

  't Is toch wat met die koeien van tegenwoordig, luie beesten hoor,misschien moeten ze te hard werken?
  Maar ik neem aan dat het jongvee wel buiten staat in een weide verderop en dan hebben de mensen toch nog wat te genieten.

  Alco, een koe vreet vast geen vervuild gras.

 • alco1

  Als er een drol ligt in jouw bord kun je er ook alles eromheen wel opeten.

 • m.en.mh.miedema

  Zolang de door de zuivelindustrie uitbetaalde melkprijs de inflatie(en dan vooral de 'grondprijsinflatie') niet eens bij kan houden gaat de schaalvergroting onvermindert (gedwongen) door met alle daarbij vermeende negatieve gevolgen. Met andere woorden: de maatschappij krijgt die vorm van landbouw waar ze voor betaald, niks meer, niks minder.

 • alco1

  Miedema. De grootste uitbreiders zijn juist die boeren die het om lijfsbehoud niet hoeven. Dus niets gedwongen.

 • overheid

  Dat burgers perse koeien in de wei willen hebben is m.i. niet de juiste discussie. Daar hebben burgers namelijk niets over te zeggen. Zo simpel is het gewoon. Burgers hebben ook geen inspraak in het feit of bv. PostNL z'n vrachtwagens binnen of buiten stalt, of dat KPN 's bv. nachts wil doorwerken. Dat is aan het bedrijf en niet aan de burger.

  Waar het om gaat is dat voorkomen moet worden dat de melkveehouderij verandert in een intensieve veehouderijvorm. Koeien tussen hekwerken, weinig tot geen bewegingsvrijheid en produceren maar. In de nieuwe open stallen kunnen koeien tot nog toe vrij rondlopen, (in de zomer soms zelfs met vrije uitloop naar buiten).

  Volgens mij kan de discussie dus beter gaan over de huisvestingsmethode (koegezondheid, dierplaatsen per stalgrootte etc.). Maar die discussie is wettelijk al geregeld.  Zo lang koeien vrij kunnen rondlopen en een x-aantal m2 beschikbaar hebben, is er volgens mij niet veel aan de hand.

 • Peet1212

  De overheid jaagd met alle (mest) regels de koeien zelf naar binnen.
  Ben altijd een groot voorstander geweest van koeien in de wei,maar door de mestregels blijven mijn 100 koeien volgend jaar binnen. De Tweede kamer snapt helemaal niets meer van landbouw en luistert alleen nog naar hard- roepers zoals milieudiffensie. Het is hoog tijd voor een echte dialoog tussen boeren en Tweede Kamer

 • boemaars41

  de oplossing van dit probleem is zeer simpel
  verhoog de gebruiksruimte van stikstof naar 300 kg en 100 fosfaat
  voor deelnemer aan derogatie met als tegenprestatie dat de koeien minimaal 120 dagen 8 uur moeten kunnen beweiden en volgend jaar lopen 95% van alle koeien weer buiten

 • alco1

  boemaars. Een ikke oplossing?

 • m.en.mh.miedema

  Alco, bij die hele grote groeiers heb ik ook mijn twijfels.( Van 60 naar 250plus of zoiets) Ik vraag mij alleen af hoe je als doorsnee bedrijf de alsmaar stijgende kosten(pacht en waterschap verdubbelt in de afgelopen 10 jaar, gemeetelijkebelastingen verdrievoudigd, afschaffen rode diesel, verzekeringen fors duurder, mestwetgeving enz. enz. en over evt aankoop grond hoeven we het al helemaal niet te hebben) voor blijft, terwijl de opbrengsten per kg produkt(dit geld voor de hele landbouwsector, niet alleen bij melk) min of meer hetzelfde blijven. Dan zul je als individuele boer toch meer moeten produceren, schaalvergroten, intensiveren of hoe je het ook wilt noemen. (Of een baan buiten de deur,of nog extremer, bedrijf verkopen?!?) Dat komt bij mij toch over als een gedwongen schaalvergroting. Dus daarom ook mijn opmerking, als de prijzen voor de produkten die de boer betaald krijgt niet met de kosten mee(mogen) stijgen gaat de schaalvergroting/intensivering onstuitbaar door, of de maatschappij/politiek/zuivelindustrie/milieudefensie/wakkerdier of wie dan ook dat nu leuk vind of niet.

 • alco1

  miedema. Ik doe alleen de constatering bij mij in de buurt dat er iets meer is dan de noodzaak de kosten voor te blijven.

 • koestal

  Laat die ,,boeren'' bij Alterra zelf eens hun koeien in de wei doen,de beste stuurlui staan aan wal

 • koestal

  TRIJNIE@8 ,de weidepremie wordt niet betaald door de consument,maar door de niet-weiders,zie het persbericht

 • koestal

  TRIJNIE@ in de dierentuin moet je ook intree betalen om de dieren te mogen zien,dus wil je een koe zien ,dan ook maar iets meer betalen voor een pak melk

 • landboer

  Das voor Trijnie geen probleem maar helaas is zij een van de weinigen!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.