RundveeNieuws

Kamer blijft bij ontheffing stromest

Den Haag – De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de motie aangenomen waarin staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wordt gevraagd bedrijven met stromest vrij te stellen van de mestverwerkingsplicht.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf kreeg steun van PVV, CDA, Groep Bontes/Van Klaveren, ChristenUnie, SGP, VVD, Van Vliet, 50Plus/Baay-Timmerman, 50PLUS/Klein, GroenLinks en SP.  Dijkgraaf vraagt opnieuw om een brief van de regering waarin hij vraagt hoe Dijksma de motie gaat uitvoeren.

Voordat de motie ter stemming kwam, schreef Dijksma nog een brief naar de Tweede Kamer met uitleg waarom ze geen ontheffing wil verlenen. “Als een vrijstellingsregeling voor 2014 gaat gelden, dan zou die een generiek karakter moeten hebben in de zin dat álle mest van genoemde diercategorieën buiten de verwerkingsplicht wordt gebracht”, aldus Dijksma. “Het alternatief, het met terugwerkende kracht in werking laten treden van de vrijstelling van de mestverwerkingsplicht alleen voor bedrijven met strorijke mest, stuit op ernstige bezwaren in de controle en handhaving”, vindt de staatssecretaris. Ze spreekt van rechtsongelijkheid.

Daarnaast doet een ontheffing volgens Dijksma geen recht aan het doel van de wet dat de veehouderij een deel van het fosfaatoverschot op bedrijfsniveau moet verwerken. Ook vreest ze schadeclaims van ondernemers die al wel geïnvesteerd hebben in mestverwerking.

Dijksma moet nu in een brief laten weten hoe ze met de nieuwe motie om zal gaan.

Beheer
WP Admin