Rundveehouderij

Nieuws 1783 x bekeken 4 reacties

ING: 2014 nieuw recordjaar voor melkveehouderij

Amsterdam - De Nederlandse melkveehouderij beleeft dit jaar opnieuw een topjaar, met een nog hogere melkprijs en een beter saldo dan in 2013. De Russische exportstop brengt dit niet in gevaar. Volgend jaar wordt iets minder, maar toch nog goed.

Dit stelt het economisch bureau van de ING Bank in het jongste kwartaalbericht.

De gemiddelde melkprijs over 2014 komt naar verwachting uit op €39,00 per 100 kilo, wat 5 procent hoger is dan de melkprijs in 2013. De ING Bank verwacht dat de uitbetaalprijzen van FrieslandCampina in september de bodem hebben bereikt en daarna weer licht zullen stijgen, mede door het effect van de wintertoeslagen. Omdat met name de kaasexport is getroffen door de Russische importstop, zal het echter niet bij alle bedrijven zo gaan. De onderlinge verschillen tussen fabrieken worden groter.

Naast de hoge melkprijzen, werken ook de lagere en nog steeds dalende voerprijzen in het voordeel van de melkveehouderij. Daardoor is het gemiddelde maandsaldo dit jaar beduidend hoger dan vorig jaar en ook veel hoger dan het langjarige gemiddelde.

Vanwege een wederom te hoge melkproductie moet ook over het lopende productiejaar een deel van de verdiensten worden afgestaan aan de Europese Commissie, maar minder dan vorig jaar.

Voor volgend jaar worden lagere melkprijzen verwacht, maar de uitgangspositie van de Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie blijft goed. De Nederlandse zuivel kan profiteren van een hoogwaardig productaanbod, een grote diversiteit aan afzetmarkten en ook een logistieke voorsprong ten opzichte van veel andere aanbieders. De ING Bank ziet dan ook geen enkele reden voor pessimisme. De markt is de laatste tijd dalend, maar komt vanaf een heel hoog niveau, terwijl de vraag naar zuivel blijft groeien.

Qua exportontwikkeling doet de zuivelsector het ook bovengemiddeld, signaleert de bank. Er blijven nog steeds nieuwe markten te ontsluiten. De groei van de export en ook van de exportwaarde is de laatste jaren hoger dan die van het totale Nederlandse exportpakket

Laatste reacties

 • jan doedel

  met andere woorden leenen maar boertjes.

 • wmeulemanjr1

  inmiddels zijn we alweer over de top?

 • koestal

  mooi duurt nooit erg lang

 • Foxxy

  Leek toen wel goed....

Of registreer je om te kunnen reageren.