RundveeNieuws

Hekking krijgt biocertificaat niet terug

Zwolle – Hekking Kaas uit Mariënheem krijgt zijn biocertificaat vooralsnog niet terug. De Zwolse bestuursrechter heeft dat besloten.

Het certificaat voor biologische productie en handel werd in december ingetrokken nadat inspecteurs van controle-instantie Skal bij het bedrijf hadden vastgesteld dat er gangbare melk werd verwerkt in biologische kaas en dat er sprake was van het gebruik van het conserveermiddel natriumnitraat, dat in biologische zuivel niet is toegestaan.

De rechter ziet geen reden om de beslissing van Skal terug te draaien, ook omdat Skal waarschijnlijk nog deze maand een beslissing zal nemen op het bezwaar dat tegen de beslissing is ingediend.

Tijdens de zitting heeft het bedrijf aangegeven dat de intrekking van het biocertificaat desastreus is. Het faillissement is dichtbij, zo liet het bedrijf weten.

Advocaat Jan Teun Fuller van Hekking Kaas zegt in een reactie dat de rechter Skal oproept om in elk geval tot een zorgvuldiger besluit te komen in de bezwarenprocedure. Hekking is bereid om met een verbeterplan of met extra audits te voldoen aan de verplichtingen om het biocertificaat te behouden, zegt Fuller. Op die handreiking heeft Skal tot nog toe niet gereageerd.

Beheer
WP Admin