Rundveehouderij

Nieuws 1549 x bekeken 1 reactie

Fokwaarde robotefficiëntie mogelijk al in 2015

Laren – Met de fokwaarde robotefficiëntie kunnen veehouders 131.000 kilo meer melk per robot melken. Dat vergroot de omzet en verlaagt de kosten per kilo melk. Dat zegt Frido Hamoen, Manager Innovatie bij CRV tijdens de studie-avond 'Roodbont Robot-Ready' van Platform Roodbont.

De data die vrijkomt van de bedrijven met een melkrobot kan aan de basis staan voor nieuwe fokwaarden voor stieren op eigenschappen die horen bij robotmelken. De eerste nieuwe fokwaarde die op de rol staat is robotefficiëntie. Introductie er van kan al in 2015 zijn.

Meer kilo's melk per robot is een belangrijke wens van robotmelkers. De gemiddelde melkgift in Nederland over alle robotbedrijven is 10,5 kilo melk per robotmelking. De gemiddelde melktijd inclusief voorbehandelen, aansluiten en nabehandelen is 6,9 minuten. Dat levert een gemiddelde robotefficiëntie van 1,61 kilo melk per minuut met een spreiding van 0,52 kilo.

De erfelijkheidsgraad van het kenmerk is 26 procent. Veehouders kunnen dus flink sturen met deze fokwaarde. Ook de spreiding binnen stieren is vrij groot. De hoogste stieren hebben een efficiëntie van 1,9 terwijl de laagste op 1,3 kilo uitkomen. Consequent gebruik van de hoogste stier geeft 0,31 kilo melk per minuut extra. Bij 20 uur beschikbare robottijd is dat 360 kilo melk per dag of 131.000 kilo melk op jaarbasis, op basis van gelijkblijvende omstandigheden. Dat komt niet alleen uit melksnelheid. Ook de rust van de koe is belangrijk. Immers, het scheelt nogal in aansluittijd of een koe netjes stilstaat bij aansluiten of dat deze juist heel onrustig is.

Eén reactie

  • Jongman

    Geweldig, doorgaan met dit fokbeleidt.

Of registreer je om te kunnen reageren.